Ağustos ayı sıcaklıkları yine rekor kırdı

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yayınlanan verilere göre, Ağustos ayında kaydedilen sıcaklıklar 1880 yılından bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yayınlanan verilere göre, Ağustos ayında kaydedilen sıcaklıklar 1880 yılından bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştı. Buna göre, Ağustos 2015’in sıcaklık ortalaması 20’inci yüzyıldaki ağustos ayı sıcaklık ortalamalarının 0,78 derece üstünde gerçekleşti.

NOAA verilerine göre, Ağustos ayının sıcaklık ortalaması Temmuz 2015’in de 0,04 derece üstündeydi. Geçtiğimiz ayki yeryüzü sıcaklıkları Şubat ayından bu yana sürekli rekor kırıyor.

Yılın en sıcak ayı olan ağustos ayına ait en son rekor sıcaklık 1998 yılında tespit edilmişti. 1998 Ağustos’unda yeryüzü sıcaklığı 1880 yılından bu yanaki sıcaklık ortalamasının 0,13 derece üzerinde gerçekleşmişti.

NOAA’nın açıkladığı ölçümlere göre, yeryüzü ve okyanuslardaki ortalama sıcaklıklar ise 20’inci yüzyıl ortalamasının 1,14 derece üzerinde idi.

Yeryüzü ve okyanuslardaki sıcaklıklara ilişkin ilk ölçümler 1880 yılında yapıldığından, bu yıl ölçümlerde baz alınıyor. Sıcaklıkların artışında atmosfere salınan karbondioksit (CO2) ve metan gazlarının etkili olduğu biliniyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (GIEC) tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan bir raporda, yeryüzü sıcaklığının 20’inci yüzyılın başından bu yana ortalama 1 derece arttığı ortaya konmuştu. Sıcaklıkların Afrika, Asya, Kuzey ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde 2,5 dereceye kadar artış gösterdiği de raporda yer almıştı.