AK’den göçmen hayatını tehlikeye atan Avrupa politikalarına tepki

Avrupa Konseyi'nin hazırladığı bir raporda Avrupa devletlerinin göçmen politikasını eleştirilerek, kötü politikaların binlerce kişinin yaşamına mal olduğu tepkisinde bulunuldu.

Avrupa Konseyi’nin raporunda Avrupa devletlerinin göçmenleri korumadaki “irade eksikliğine” vurgu yapıldı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, "Avrupa ülkeleri, korumamıza muhtaç olanları sınırlarımızın dışında tutmak için, feci sonuçlara olan, uçuruma doğru bir yarış içinde” dedi.

Mijatovic, “Onların yanıtı, kötü göç politikalarının insan haklarını nasıl zarar verdiği ve binlerce insanın hayatına mal olduğunun korkunç örneklerinden biridir” diye ekledi.

Raporda, 2019’da yapılan önceki taleplerin hayata geçirilmesine ilişkin bilanço yer alıyor. Ortaya çıkan sonuç “Akdeniz’deki insan hakları durumunun içler acısı olarak kalmaya devam ettiği ve daha da kötüleştiğini” gösteriyor.

Haziran 2019 ile 2020 yılı sonu arasında gözlemlenen dönemde, Uluslararası Göç Örgütü’nün hesaplarına göre 2.600’ü aşkın ölüm yaşandı.  Raporda, gerçek bilançonun daha yüksek olduğu tahmini yapıldı. Zira denizde boğulmaların sıklıkla radarların yakalanmadığına dikkat çekiliyor.

Avrupa Konseyi durumun kötüleşmesine bir çok neden gösteriyor. Bunlar arasında devletlerin kademeli olarak gemilerini çekmesi ve eş zamanlı olarak kurtarma operasyonları yapan sivil toplum örgütlerine idari ve hukuki engeller çıkarması yer alıyor.

Raporda, STK'ların sözkonusu boşlukları doldurmalarına destek olmak yerine hayati önemdeki bu çalışmaları sınırlandıran devletlerin yaklaşımına tepki gösteriliyor.

Dunja Mijatovic, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalayan Avrupa Konseyi üye ülkelerini Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenlerin yaşamlarını korumak için önlemler almaya çağırıyor. Mijatovic, "Bu bir ölüm kalım meselesi - ve Avrupa ülkelerinin insan hakları lehine bağlılığının güvenilirliği meselesi” diye uyarıyor.