Akdeniz üzeri mülteci akını devam ediyor

İtalya’dan 6, Norveç’den de bir geminin katıldığı kurtarma çalışmaları sırasında farklı bot ve teknelerle Akdeniz’i aşmaya çalışan 2 bin aşkın mülteci kurtarıldı.

İtalya’dan 6, Norveç’den de bir geminin katıldığı kurtarma çalışmaları sırasında farklı bot ve teknelerle Akdeniz’i aşmaya çalışan 2 bin aşkın mülteci kurtarıldı.

Cigala ve Vega adlı iki gemi tarafından 940 mülteci kurtarılırken, 3 ayrı plastik botla Akdeniz’e açılan 300 kadar diğer mülteci de sahil güvenlik birimlerince güverteye alındı. Yine İtalya limanlarına doğru yola çıkarılan bin kadar mültecinin de diğer ekiplerce kurtarıldığı bildirildi.

Dün gün boyu sürdürülen çalışmalarda en az 2 bin 200 mülteciye ulaşılırken, kimi kaynaklar toplamda 3 bine yakın kişinin kurtarılmış olabileceğini bildiriyor.

Mısır’dan yola çıkan ve İtalyan gemilerince kurtarılan 432 kadar kişinin yer aldığı gruptan alınan bilgilere göre, insan kaçakçıları mültecilerden kişi başına 2 bin euro alıyorlardı. Bu kişilerin normal şartlarda denize açılması zor bir tekne ile yola çıkarıldıkları da öğrenildi.

Bu yılın başından itibaren İtalya’ya gelen mültecilerin sayısı 104 bini geçerken, Yunanistan’a gelen mültecilerin sayısı 135 bini aştı. Ancak Yunanistan ve İtalya’da mülteciler için yeterli barınma imkanlarının sağlanmaması nedeniyle birçoğu bu ülkeleri sadece geçiş amaçlı olarak kullanıyor. Dün Yunanistan’dan Makedonya’ya geçen bin 500 kadar mülteciye polis müdahale etmiş, ancak geçişleri önlenememişti.

Mülteci sayısındaki artış nedeniyle İtalya’daki sağ partiler hükümete yoğun baskı yapıyorlar. Kuzey Ligi ile Forza Italia adlı sağcı partiler, mültecilerin kurtarılmasına karşı çıkarken, henüz iç savaşın devam ettiği Libya’da tutulmalarını öneriyorlar.