Alman cezaevlerinde intiharlar iki kat attı

Almanya’da cezaevlerinde intihar olayları 2019’dan bu yana iki kattan fazla bir artış gösterdi.

Almanya'daki cezaevlerinde 2019 yılında 42 intihar vakası görülürken, 2021 yılında bu sayı 92 ile iki katından fazla arttı.

Soru önergesini veren Sol Partili Federal Meclis Üyesi Clara Bünger'e göre 1998-2017 yılları arasında Alman cezaevlerinde 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin neredeyse yarısının nedeni intihardı. 2017 yılında cezaevindeki intihar sayısı ise 82'ye ulaşarak 2005'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Ondan sonra tekrar düşüşe geçti. Ardından 2022'de 92 ile yeni bir zirve yaşandı.

Federal Adalet Bakanlığı'nın, Clara Bünger tarafından verdiği soru önergesine yanıtına göre, 2019'dan 2022'ye kadar cezaevlerinde 92 kişi intihar etti. İntiharların çoğu yargılama süreci devam eden tutuklular arasında gerçekleşti.

PSİKOLOJİK HASTALIKLARA TEDAVİ YETERLİ DEĞİL

2022 yılında İşkenceyi Önleme Ulusal Ajansı, Alman cezaevi sisteminde giderek daha fazla sayıda mahkûmun psikolojik sorunları olduğunu belirtmiş ve yeterli tedavi görmediklerini ifade etmişti.

Clara Bünger de Adalet Bakanlığının cevabının ardından aynı paralelde bir açıklama yaptı.

Clara Bünger, “Depresyondan şikâyet eden ya da acilen tıbbi yardım isteyen mahkumlar, hücre hapsi gibi yoğunlaştırılmış baskılarla defalarca yalnız bırakılıyor, hatta ölüme sürükleniyor" şeklinde konuştu.

Almanya'da yaklaşık 57 bin mahkûmun tutulduğu 172 cezaevi bulunuyor.