Alman hükümeti, Nazi cinayetlerinde polis faktörünü doðruladı

Alman hükümeti, Nazi cinayetlerinde polis faktörünü doðruladı

Yaklaşık bir yıldır Almanya'nın gündeminde olan Nazi cinayetlerinde yeni bir skandal çıktı. 9'u göçmen, biri polis 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Beate Zschäpe’ye bir polis memurunun cinayetlerin başlamasından 2 yıl önce 1998'de içinde bomba bulunan garajı kiraladıðı ortaya çıktı.

Almanya’da 2000-2006 yılları arasında 9 göçmen ile 2007 yılında bir kadın polisin öldürülmesinin arkasında geçtiðimiz Kasım ayında Nasyonalsosyalist Yeraltı Örgütü (NSU)’nun olduðu ortaya çıkmıştı. Ancak güvenlik birimlerinin 10 yıl boyunca cinayeti işleyen Nazi hücresinin izini nasıl yakalamadıðı hala ciddi bir soru işareti olarak kalırken, Nazilere arka çıkan devlet içindeki derin yapılanma ise hala deşifre edilmiş deðil.

Federal Meclis'in kurduðu NSU araştırma komisyonun çalışmaları sürerken, olaylar dizisinin perde arkasına ilişkin ise her gün yeni skandallar ekleniyor. Son olarak Yeşiller Partisi milletvekili Mehmet Kılıç, "K.A isimli bir polis memuru, Beate Zschäpe’ye Jena kentinin Burgau semtindeki ve 28 Ocak 1998 tarihli bir baskında içinde bomba bulunan bir garajı kiralamış mıdır; eðer kiraladıysa bu polis memuru hakkında NSU’ya yardım etme suçundan soruşturma açılmış mıdır?" şeklinde soru önergesi vermişti.

Hükümet verdiði yanıtta ise K.A isimli bir polis memurunun söz konusu garajı Beate Zschäpe’ye garajı kiraladıðını doðruladı. Ancak soruşturmanın gizliliði gerekçe yapılarak ayrıntı vermeyen hükümete Kılıç, tepki gösterdi. Hükümetin bu son olayla birlikte cinayetleri çözecek yap-boz resmini sadece izlediðini, fakat bilinmeyen parçaların ortaya çıkarılmasına hiç bir katkıda bulunmadıðını açıkça ortaya koyduðunu söyleyen Kılıç şu açıklamayı yaptı:

'HÜKÜMET SKANDALI SADECE ÝZLÝYOR'

"Ýçişleri Komisyonu’nun ilk gizli toplantısında bu garajın bir polis tarafından kiraya verilip verilmediðini sormuştum. Sorumu sadece Ýçişleri Komisyonu Başkanı Sayın Bosbach duymuş ve polis memurunun garajın kiracılarından biri (alt-kiracı/Untermieter) olduðu yönünde bilgisi olduðunu ifade etmişti. O gün ne Anayasayı Koruma Örgütü, ne de Federal Polis Dairesi temsilcileri sorumu duymak istemediler.

Federal Yabancılar Meclisi Başkanlıðı dönemimden, Doðu eyaletlerindeki arkadaşlarımızın polis konusunda ne kadar şikayetçi olduklarını bizzat biliyorum. Bu nedenle soruşturmanın başından beri polis faktörü üstünde duruyorum ve durmaya devam edeceðim."

Geçtiðimiz Haziran ayında yine milletvekili Kılıç'ın verdiði soru önerisinde Kassel’de işlenen son cinayet sırasında olay yerinde olduðu tespit edilmesine raðmen serbest bırakılan “Küçük Adolf” lakaplı eski istihbarat çalışanı Andreas Temme’nin hala memur olarak çalıştıðı ortaya çıkmıştı. Kassel’de 6 Nisan 2006 günü Halil Yozgat isimli göçmen esnaf, kurşunların hedefi olmuştu.