Alman savcılığı NSA’yı ‘delil yok’ diye soruşturmayacak!

NSA tarafından Alman başbakanları ve bakanlara yönelik takip ve dinlemelerine ilişkin savcılığın ‘delil yetersizliği’ tezine sığınarak soruşturma yapmayacağı bildiriliyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından Alman başbakanları ve bakanlara yönelik takip ve dinlemelerine ilişkin savcılığın ‘delil yetersizliği’ tezine sığınarak soruşturma yapmayacağı bildiriliyor.

Focus dergisinin Berlin’deki üst düzey adli makamlara dayandırdığı haberinde, Federal Genel Savcı’nın NSA’nın Almanya’daki üst düzey takip ve dinlemeleri hakkında soruşturmayı başlatmayacağı bilgisine yer verildi. Dergiye göre, savcılık WikilLeaks belgelerinde yer alan bilgilerin ‘yetersiz’ olduğunu düşünüyor.

Haberde, soruşturma açılması için ‘rakam kolonları ve telefon numaralarının sıralanmasının’ yeterli olmadığı görüşünün hakim olduğu kaydedildi.

Focus’un Genel Savcılık’taki soruşturma ekibinden aldığı bilgilere göre, NSA’nın Almanya’daki devlet yöneticilerine yönelik yaptığı dinleme kayıtlarının orijinallerinin olması isteniyor. Yine belgelerde, dinleme ve takipleri yapan istihbarat görevlilerinin isimlerinin olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Federal Genel Savcılık tarafından konuya ilişkin yorum yapılmazken, WikiLeaks tarafından 1 ve 8 Temmuz’da yayınlanan belgelerin NSA’ya karşı olası bir soruşturmaya gerek olup olmadığının anlaşılması için takip edildiği kaydedildi.

NSA’nın Almanya’da Başbakan Angela Merkel başta olmak üzere birçok siyasiyi ve üst düzey yöneticiyi takip ettiğine ilişkin iddialar 2013 yılından bu yana biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Alman basınında yer alan haberlerde de, NSA’nın takiplerinin önceki başbakanlar Gerhard Schröder ile Helmut Kohl dönemlerine dayandığını gösteren belgelere yer verilmişti.