Alman vekiller: Merkel, AKP'ye karşı üç maymunu oynuyor

Alman vekiller: Merkel, AKP'ye karşı üç maymunu oynuyor

Aralarında Federal Meclis üyelerinin de bulunduðu bir grup Alman parlamenter Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın aralarında olduðu 10 Kürt siyasetçinin tutuklanmasına tepki göstererek "Merkel hükümeti AKP iktidarına karşı üç maymunu oynamaktan vazgeçsin" çaðrısı yaptı. Ekonomik ve stratejik nedenlerden dolayı Berlin hükümetinin Kürtlere karşı insan hakları ihlallilerine sessiz kaldıðına dikkat çeken vekiller, bu konuda Ankara'ya baskı yapılmasını istediler.

Yüksekova'da 15 yaşındaki Özgür Taşar'ın katledilmesi ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya dahil 10 Kürt siyasetçinin tutuklanması bir grup Sol Partili Alman parlamenteri tarafından ortak basın açıklaması ile protesto edildi. Açıklamaya şu isimler imza attı;

Federal Meclis üyeleri; Andrej Hunko, Ingrid Remmers, Harald Weinberg, Hamburg Eyaleti Meclis Üyesi; Cansu Özdemir, Nürnberg Belediye Meclis Üyesi; Marion Padua, Aşaðı Saksonya Sol Parti Yönetim Kurulu Üyesi; Yılmaz Kaba, NRW Sol Partili siyasetçi Hamide Akbayırr, tarihçi Michael Knapp ve sosyolog Martin Dolzer.

'SÝVÝLLER POLÝSLERÝN HEDEFÝ'

Taşar ile birlikte 2010 yılından bu yana güvenlik güçleri tarafından öldürülen sivillerin sayısının 12'yi bulduðunu hatırlatan parlamenterler, "Türkiye'de uluslararası yasalar hiçe sayılarak sistematik ve bilinçli bir şekilde artık siviller güvenlik güçlerinin hedefi haline geliyor" görüşünü dile getirdiler.

Bekir Kaya'nın ise Türkiye'de barış ve demokrasi savunucusu kimliðiyle tanındıðına dikkat çeken Alman siyasetçiler "Kaya ve diðer belediye başkanı arkadaşlarının tutuklanması Türk hükümetinin barış aktivistlerine olan tahammülsüzlüðünün son göstergesidir" yorumunu yaptılar. Geçtiðimiz yıl Van'da meydana gelen deprem sonrası yaşananları da hatırlatan Alman parlamenterler devamla şu görüşlere yer verdiler:

"Erdoðan hükümeti, bölge halkının ve BDP'li belediyelerin yardım toplanmasını engelledi. Ancak buna raðmen belediyeler devletin yapamadıðı yardımı gerçekleştirmeye çalıştılar. Bekir Kaya ve diðer 32 belediye başkanı ile 2009 yılından bu yana devam eden KCK davalarında 6500 siyasetçinin tutuklanması kabul edilmez bir durumdur."

MERKEL HÜKÜMETÝ NEDEN SESSÝZ?

Merkel'in başbakanlıðındaki federal hükümetin ekonomik ve stratejik ilişkilerden dolayı AKP hükümetinin yaptırımları karşısında üç maymunları oynadıðını belirten Alman siyasetçiler "Berlin hükümeti, Ankara'ya karşı kör, saðır ve lal politikasından vazgeçmeli. Ankara'ya Kürt sorunun ancak barışçıl ve demokratik yollarla çözülebileceði konusunda baskılar artmalı" çaðrısı yaptı.

Silahlı çatışmaların son bulması için uluslararası güçler devreye girmesi gerektiðini savunan Sol Partili siyasetçiler, ayrıca Türkiye'de artan insan hakları ihlallerinden dolayı Ankara ile yapılan askeri ilişkilerin derhal sona ermesini ve silah satışının durdurulmasını istediler.