Almanya 40 bin mülteciden 9 binini kabul edecek

AB’ye alınması tartışılan 40 bin mülteci konusunda henüz bir sonuç alınamazken, Almanya 9 bin kadar mülteciyi kabul edeceğini duyurdu.

AB’ye alınması tartışılan 40 bin mülteci konusunda henüz bir sonuç alınamazken, Almanya 9 bin kadar mülteciyi kabul edeceğini duyurdu.

Aylardır tartışılan ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen mültecilerin onda birinden azının söz konusu olduğu kota tartışmaları bitmiyor. AB Komisyonu’nun İtalya ve Yunanistan’dan 40 bin mültecinin gönüllü paylaşımına ilişkin önerisinde henüz bir uzlaşma yok.

Mültecileri kabul etme konusunda İngiltere, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Baltık ülkeleri ve Macaristan’ın zorluk çıkardığı biliniyor.

Lüksemburg’da dün toplanan AB İçişleri Bakanları Zirvesi’nde açıklama yapan Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ülkesinin 9 bin mülteciyi kabul edeceğini duyurdu.  AB Komisyonu’nun daha önce Almanya için öngördüğü rakam da 8 bin 763 idi.

AB devlet ve hükümet başkanlarının Haziran ayındaki toplantısında İtalya ve Yunanistan’daki 40 bin mültecinin yanı sıra AB dışındaki ülkelerde bulunan kamplardan 20 bin mültecinin alınması kararlaştırılmıştı. Ancak bu vaat, üye ülkelerin itirazları nedeniyle yerine getirilemedi.

Alman hükümetinin, AB dışındaki ülkelere sığınmış bulunan 20 bin mülteciden 3 bin 100 kadarını da ülkesine kabul etmesi bekleniyor.