Almanya, Amerikalı diplomatları sınır dışı edebilir

Almanya, Amerikalı diplomatları sınır dışı edebilir

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Amerikalıların telefon dinleme faaliyetleri yürüttüklerine ilişkin iddiaların kanıtlanması halinde bazı Amerikalı diplomatları sınır dışı edebileceğini açıkladı.

Dinleme skandalı nedeniyle Berlin ve Washington arasında patlak veren kriz büyüyor. Almanya bir yandan BM nezdinde harekete geçerken yandan ülkesindeki diplomatları mercek altına aldı.

ARD televizyon ve radyo şirketine bir demeç veren Dışişleri Bakanı, “Bu işe Büyükelçilik veya başka kuruluş görevlilerinden birinin karışmış olması halinde, görevli cezasını çekecek. Söz konusu görevli diplomat ise sınır dışı edilecek.” dedi.

Alman Bakan ayrıca, bu durumda dinleme konusunun ayrıntılarıyla incelenmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederek Almanya’nın ABD’ye yönelttiği birçok soruya hala cevap alamadığını da belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı’nda, telefon dinleme skandalının Berlin ile Washington arasında ilişkileri zedelemeyeceğine inanıldığı ifade edildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunun ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal tüm Avrupa’yı sarmış durumda. Skandal Amerika’da bir dizi soruşturmaya konu olabilir.  ABD Başkanı ve ABD Senatosu, gizli servis programının araştırılmasını talep ediyor.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein, NSA’nın dinleme yöntemlerini sert bir dille eleştirdi. Feinstein, "Amerika Birleşik Devletleri'nin, dostumuz olan cumhurbaşkanı ya da başbakanlarının telefon konuşmalarını ya da elektronik postalarını gözetlemesi gerektiğini sanmıyorum" dedi.

İstihbarat Komitesi Başkanı Feinstein, gizli servisin tüm programlarına dair kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini ifade etti. Senatör Dianne Feinstein, Senato’nun gizli servisin ne yaptığını tam olarak bilmesi gerektiğini ifade etti.

Amerika'nın küresel casusluk faaliyetlerine ilişkin ortaya çıkan bilgilere göre ABD, 35 dünya liderini dinledi.  Bunlar arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanısıra Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da yer alıyor.  Özellikle Aralık 2012 ve Ocak 2013 arasında her ülkede milyonlarca telefonun dinlendiği ortaya çıktı.