Almanya Anayasa Mahkemesi’nden Euro’ya rahat nefes

Almanya Anayasa Mahkemesi’nden Euro’ya rahat nefes

Almanya Anayasa Mahkemesi, Euro bölgesi için daimi bir kurtarma fonunun kurulmasına karşı yapılan başvuruları reddederek, Euro’ya rahat nefes aldırdı.

Almanya’da kalıcı Euro fonu olarak bilinen Avrupa Ýstikrar Mekanizması’na karşı çıkan 37 bin kişi, fonun Almanya Anayasası’na aykrı olduðunu savunarak mahkemeye başvurmuştu. Söz konusu kişiler fonun borç içindeki diðer Euro ülkelerine Alman vergi mükelleflerinden sınırsız kaynak aktarılmasının yolunu açtıðını savunuyordu.

Anayasa Mahkemesi, Euro’nun kaderini belirleyen kararını vererek, başvuruları reddetti. Başvuruların reddi ile mahkeme, geçtiðimiz temmuz ayında aktif olması gereken ancak bir türlü yürürlüðe giremeyen koruma mekanizmasına yeşil ışık yakmış oldu.

500 milyar Euro’luk fonun yüzde 27’sini saðlayan Almanya’nın onayı olmadan fonun kurulması mümkün deðildi. Kararla birlikte, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Avrupa Ýstikrar Mekanizması'nın kuruluşuyla ilgili yasayı artık onaylayabilir.

Bununla birlikte mahkeme Almanya’nın fona katkısının 190 milyar Euro’yla sınırlı kalacaðına herhangi bir artışın yine parlamento ve cumhurbaşkanının onayından geçmesi gerektiðine de karar verdi. Mahkeme ayrıca fonun kuruluş sözleşmesinde yer alan ‘kararların gizliliði’ maddesinin Alman meclisinin önünde bir engel olmaması gerektiðini vurguladı. Angelika Merkel hükümeti, bu konudaki kararın hükümette olmasını istiyordu.