Almanya büyük koalisyonuna kavuşuyor!

24 Eylül’deki seçimlerin ardından hala yeni hükümetin kurulamadığı Almanya'nın iki büyük partisi arasında devam eden koalisyon hükümeti kurma görüşmelerinde sona yaklaşılıyor.

Dün 11 saat yapılan ve bugün devam edilecek görüşmelerde koalisyon anlaşmasının son şeklinin verilmesi bekleniyor.

Almanya'da Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Birlik (CDU) ile Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında 26 Ocak’tan itibaren devam eden görüşmeler son evresine girdi. CDU/CSU ile SPD temsilcileri arasında Cumartesi günü yapılan görüşmelerde henüz mutabakat sağlanmayan konular ele alındı.

Her iki partinin görüşme masasında sosyal hakların güçlendirilmesi, eğitim ve kira hukuku gibi konular yer aldı. Görüşmelerde çocuk başına ailelere yapılan ve “çocuk parası” olarak bilinen yardımın aylık olarak 25 Euro artırılmasına karar verildi. Ayrıca kiracılara tanınan haklar da genişletildi.

Enerji, iklim koruması ve çevre başlıklarında da partiler arasında anlaşma sağlanırken, küresel ısınmaya karşı alınan hedeflere 2030 yılına kadar ulaşılması kararlaştırıldı. Anlaşmaya varılmayan en önemli konulardan birisi de mültecilere yönelik yıllık “üst sınır” uygulaması.

CSU cephesi yıllık 180 bin-220 bin arasında mültecinin ülkeye kabul edileceğini belirtirken, sosyal demokratlar "üst sınır” kavramına karşı çıkıyorlar. Partilerin şu ana kadar ki görüşmelerinde geçici koruma statüsüne sahip mültecilerin aile birleşimlerinin sağlanmasına karar verilmişti.

CDU: ANLAŞMANIN ÇERÇEVESİNİ ÇİZDİK

Ancak her iki partinin farklı bakış açısıyla yaklaştığı konular da var, dünkü görüşmelerin ardından CDU temsilcisi Michael Grosse-Brömer sağlık, kira hukuku ve iş dünyası konularında hala anlaşmazlıkların bulunduğunu söyledi.

CDU yetkilisi Grosse-Brömer, görüşmelerin son şeklinin Pazar günü almasını beklediklerini belirterek “Müzakerelerde artık son aşamaya geldik, devam edip etmeyeceğimize veya son noktayı koyup koymayacağımıza karar vereceğiz” şeklinde konuştu. Ancak Hıristiyan demokrat politikacı hükümet anlaşmasının çerçevesinin çizildiğini bildirdi.

SPD cephesi ise müzakerelerde henüz son noktanın koyulmadığını savunuyor. SPD Genel Başkan Yardımcısı Manuela Schwesig görüşmelerin ne zaman biteceği konusunun netleştirilmediğini belirterek “Zaman baskısına maruz kalmanın bir anlamı yok” dedi.

SALI GÜNÜNE KADAR SÜREBİLİR

Hıristiyan birlik partileri (CDU/CSU) ve SPD cephesinden toplam 15 temsilcinin katıldığı görüşmeler Pazar günü saat 11.30’da SPD genel merkezinde kaldığı yerden devam edecek. Görüşmelerin Pazartesi ve Salı günleri de yapılması planlanıyor.

Koalisyon metnin hazır olması yeni hükümetin hemen iş başı yapacağı anlamına gelmiyor. Koalisyon görüşmeleri bittiğinde mutabakatı SPD, sayısı 440 bini bulan üyelerine soracak. SPD üyelerinin çoğunun metne “evet” derse bile yeni hükümetin ancak Nisan ayında kurabileceği belirtiliyor.

SPD İLE KOALİSYON MERKEL İÇİN SON ŞANS

Almanya’nın erken seçime gitmemesi için SPD ile büyük koalisyon hükümeti başbakan Merkel açısında son şans olarak görülüyor. Almanya 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden bu yana yakın tarihte hiç görülmemiş şekilde siyasi bir çıkmaz içerisinde.

Merkel 5 aydır hükümet kuramadığı için popülaritesini kaybediyor. Önceki gün ARD’nin yayınladığı son ankete göre Merkel'in tekrar başbakan olmasına Almanların sadece yüzde 51 olumlu bakıyor. Bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 70'ler civarındaydı. Ayrıca aynı ankete katılanların yüzde 46’sı da Merkel'in başbakanlığını istemiyor.

Merkel’in dışında bu krizin bir başka kaybedenin de SPD lideri Martin Schulz olma olasılığı yüksek. Sosyal demokratlar açısından “kurtarıcı” gözüyle bakılan Schulz, seçimlerde beklenen başarıyı elde edememiş ve partisini hayal kırıklığına uğratmıştı. Merkel ile yeniden bir hükümet kurmaya karşı çıkmasına rağmen koalisyon görüşmelerini kabul eden Schulz, partisini zorla ikna etmişti.