Almanya’da çocuk bakımı yardımına yargı iptali

Almanya’da 3 yaşına kadar çocuğu olan ailelere ödenen bakım parası (Betreuungsgeld), Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Almanya’da 3 yaşına kadar çocuğu olan ailelere ödenen bakım parası (Betreuungsgeld), Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Karar ile sorumluluk eyaletlere yüklenirken, Federal Hükümet ortakları arasındaki tartışmalar da alevlendi.

500 bine yakın ailenin faydalandığı ve 2012 yılında karara bağlanan çocuk yardımı uygulamasını görüşen Anayasa Mahkemesi yargıçları, yardımın anayasaya aykırı olduğuna hükmettiler. Kararla birlikte Bavyera partisi olarak da bilinen Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) bir projesi daha yargı engeline takılmış oldu.

Karar,  Aile Bakanlığı’nı elinde bulunduran Sosyal Demokrat Parti (SPD)’den olumlu tepki alırken, CSU’nun bakım yardımlarını Bavyera eyaletinde devam ettireceği duyuruldu. Bakım yardımının bundan sonra ancak eyaletlerin yapacakları düzenlemelerle ödenmesi mümkün olacak.

3 yaşına kadar çocuklarının bakımı için ailelere ödenen bakım parasının iptal edilmesiyle, CDU-CSU ve SPD’den oluşan Büyük Koalisyon’un yargı tarafından iptal edilen önemli projeleri ikiye yükseldi. Daha önce de yine CSU tarafından dayatılan ve sadece Almanya dışından gelen araçlara otoyol vergisi getiren uygulama Avrupa Birliği Komisyonu’nun tepkisini çekmişti. Komisyonun konuya ilişkin hukuki inceleme başlatmasıyla otoyol vergisi askıya alınmıştı.