Almanya'da ekonomi büyüyor, işçinin bütçesi küçülüyor

Almanya'da ekonomi büyüyor, işçinin bütçesi küçülüyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, düşük ücretle tam gün çalışmak zorunda olan insanların sayısı artıyor. Araştırma, mesleki eðitim diploması olan her 5 Almandan birinin düşük ücretle çalışmak zorunda kaldıðını ortaya koyuyor.

Alman Sendikalar Birliði (DGB) tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre son yıllarda tam gün işsiz sayısı 3 milyonun altına düşen ülkede işçilerin pek de iyi şartlarda çalışmadıðını gösteriyor. DGB araştırmasına göre, ülkede 2010 yılında 2,2 milyon mesleki eðitim diplomalı çalışan düşük ücret alıyor. Bu da 1999 yılına 150 bin kişilik bir artışa tekabül ediyor. Federal Ýstatistik Dairesi’nin daha önce yayınladıðı verilere göre de, her beş çalışandan biri düşük ücretle, yani saatte 10,36 eurodan az bir ücretle çalışmak zorunda.

DGB araştırmasında, düşük ücret sınırı olarak OECD metodu esas alınarak, Almanya’daki ücret ortalamasının üçte ikisinden az olan ücretler ‘düşük’ olarak kabul edildi. Eski Doðu Almanya eyaletlerinde düşük ücret sınırı 1379 euro olurken, Batı eyaletlerinde ise 1890 euro olarak belirlendi. Buna göre, doðuda kalifiye çalışanların yüzde 19,2’si aylık brüt 1379 eurodan az bir ücretle çalışıyor. Batı Almanya’da ise kalifiye çalışanların yüzde 16’sı brüt 1890 eurodan az bir ücretle geçinmek zorunda bırakılıyor.

MESLEK EÐÝTÝMÝ YAPMIŞ OLMAK YETMÝYOR

DGB’nin araştırmasında dikkat çeken bir diðer nokta ise düşük ücretle çalışanların neredeyse yarısının mesleki eðitim diplomasının olması. Araştırmayı yöneten Wilhelm Adamy, 1999-2010 arasında düşük ücretliler arasında kalifiye elemanların payının arttıðına dikkat çekti. Adamy, bu artışın daha çok Batı Almanya’da olduðunu, Doðu’daki oranın 2005-2010 arasında 1 puanlık düşüşle yüzde 19,2’ye, Batı’da ise 1 puan artışla yüzde 16’ya yükseldiðinin altını çizdi.

Araştımanın ortaya çıkardıðı bir diðer çarpıcı gerçek ise işverenlerin sürekli olarak ‘mesleki eðitim olmazsa iş bulmak zor’ iddiasının da boşa çıkması. DGB’ye göre, işsizlik aynı zamanda kalifiye elemanların hak ettikleri kadar ücret alamadıklarının da göstergesi.

Ýşveren sendikaları özellikle son 10 yılda hükümetlere baskı yaparak, mesleki eðitim programlarına daha fazla bütçe ayrılmasını istiyorlar. Almanya’da halen mesleki eðitim amaçlı öðrencileri çalıştıaran firmalara ciddi oranda kredi yardımı yapılıyor. Ancak mesleki eðitim diploması olanların tümünün kendi alanında iş bulması da zorlaşıyor. Bu da kişilerin aldıðı meslek eðitimi boyunca öðrendiklerinin unutulmasına ve ya meslekte zorluk çekmesine yol açıyor.

BUGÜN AZ ÜCRET, YARIN AZ EMEKLÝLÝK MAAŞI DEMEK

Almanya’da ücretlerin düşük olması ile çalışanların emeklilik dönemlerinde alacakları maaşlarının da düşük olacaðı anlamına geliyor. Federal Ýstatistik Dairesi (Destatis) tarafından Eylül ayında açıklanan rapora göre, çalışanların yüzde 20’si saat ücreti olarak 10,36 eurodan az kazanıyorlar. Her dört kişiden biri ise, süreli iş kontratına sahip ve ya minijob denilen part-time işlerde çalışıyor. Düşük ücretle çalışanların başında ise taksi şoförleri, kuaförler, temizlik işçileri ve restaurant çalışanları geliyor. Bu alanlarda çalışanların yüzde 70 ila 85 arasında düşük ücretle çalıştıkları tahmin ediliyor.

Eylül ayındaki Destatis raporunda dikkat çekilen bir diðer nokta ise, düşük ücretlilerin emekliliklerinde de düşük maaş alacakları ve fakirliðin daha da artacaðı olmuştu. Almanya’da halen belli sektörlerde tarifelendirmeler olsa da, ülke geneli ve tüm sektörler için geçerli olacak bir asgari ücret uygulaması da bulunmuyor.

EKONOMÝ VE ÝŞSÝZLÝK GÖSTERGELERÝ DETAYLARI GÖLGELÝYOR

Almanya’da son yıllarda ekonomik verilerdeki olumlu göstergelerin ekonomik sıkıntılar yaşayan geniş kesimlerin sorunlarını gölgelediði de bir gerçek. Ülke ekonomisi, 2008 krizi sonrasında 2009’da yüzde 5 küçülmüş, sonraki yıllarda yüzde 3-3,5 büyüme ile 2,6 trilyon euroya ulaşmıştı. Ülkedeki işsiz sayısının düşmesinde de düşük ücretlerin payı var. Örneðin, DGB araştırmasının bittiði 2010 yılında Almanya’da işsizlik uzun aradan sonra tekrar 3 milyon sınırının altına inmişti. Ekim 2012’de ise işsizlik 2 milyon 750 bin kişi ile yüzde 6,5 olarak kayıtlara geçmişti.