Almanya’da iltica başvurularında tarihi artış bekleniyor

Yılın ilk 7 ayında 218 bin iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da hükümet, yıl sonuna kadar yapılacak başvuruların 800 bine ulaşabileceğini açıkladı.

Yılın ilk 7 ayında 218 bin iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da hükümet, yıl sonuna kadar yapılacak başvuruların 800 bine ulaşabileceğini açıkladı. Ülke, 438 bin başvurunun yapıldığı 1992 yılını dahi aratacak bir mülteci göçüne hazırlanıyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière tarafından dün yapılan açıklamada, Almanya’nın tarihindeki en yüksek mülteci göçüne sahne olabileceği bilgisi verildi. Bakan, yıl sonuna kadar iltica başvurularına ilişkin üst sınır tahminlerinin 800 bin olduğunu söylerken, “Bu hepimiz için büyük bir görev anlamına geliyor” dedi.

Ülkesinin bu denli bir mülteci akınıyla baş edebileceğini de vurgulayan de Maizière, “ülkemiz bir kaç yıl daha yüksek mülteci sayısına göre kendini ayarlamalıdır. Almanya’ya gelen her mülteci değerli, güvenli ve dürüst bir biçimde karşılanmalıdır” diye konuştu. Maizière, mülteci yurtlarına yönelik saldırılara karşı da ‘en sert biçimde’ hareket edeceklerinin altını çizdi.

De Maizière, mültecilerin başvurularının alınması ve barınmaları için 100 ile 150 bin kişilik yurt veya lojmana ihtiyaçları olduğunu kaydederken, aksi halde kış aylarında çadır kentlerin kullanılmak zorunda kalınacağını dile getirdi.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından bugüne kadar yapılan tahminlerde yıl sonuna kadar 450 bin mültecinin gelebileceği belirtiliyordu. Temmuz ayı sonuna kadar 218 bin iltica başvurusu yapılırken, özellikle Ağustos ve sonbahar aylarında büyük bir mülteci göçü bekleniyor.

Almanya tarihinde, İkinci Dünya Savaşı sonrasında Polonya ve Çekoslovakya’dan göçertilen Almanlar dışında bugüne kadarki en yüksek mülteci sayısına 1992 yılında ulaşılmıştı. 1992’de 438 bini aşkın iltica başvurusunun yapıldığı Almanya’da daha sonraki yıllarda bu sayı giderek azaldı ve 2008 yılında 28 bine kadar düşmüştü.

2009 yılından itibaren artmaya başlayan iltica başvuruları sayısı 2012’de 77 bin, 2013’de 127 bin ve 2014’de ise 202 bine yükselmişti.