Almanya’da mültecilere ilişkin yeni yasa paketi

Almanya’da Eyaletler Meclisi olarak da bilinen Bundesrat’da yapılan tartışmalar sonucunda mültecilerin oturum hakları ve sınırdışılara ilişkin bir dizi düzenleme kararı alındı.

Almanya’da Eyaletler Meclisi olarak da bilinen Bundesrat’da yapılan tartışmalar sonucunda mültecilerin oturum hakları ve sınırdışılara ilişkin bir dizi düzenleme kararı alındı. Buna göre, ülkede uzun yıllardır yaşayan ve yaklaşık 30 bin kadar mültecinin oturum izni alabilmesinin önü açılırken, meslek eğitimi alan gençlerin geçici de oturum almalarının kolaylaştırılması isteniyor.

Eyaletler, sınırdışı kararı verilen mültecilerin ülkeden gönderilmelerinin kolaylaştırılmasını da istiyorlar.

Oturum izni verilebilecekler arasında, daha önce sınırdışı kararı verilmesine rağmen ülkeyi terketmeyenlerin de olmasına imkan tanınıyor. Yeni yasa paketinde özellikle Almanya’ya uyum sağlamış ve dil sorunu olmayan mültecilerin oturum alması kolaylaştırılıyor.

Eyalet temsilcilerinin aldığı bir kararda da, meslek eğitimi alan mülteci gençlerin oturum sorununa dikkat çekildi. Eyaletler, ‘Duldung’ adı verilen ve sınırdışına kadar geçici olarak verilen oturum izninin mülteci öğrenciler için daha esnek olmasını istiyorlar.

Özellikle meslek eğitimi alan mülteci gençlerin oturum izni olmaması nedeniyle işyerleriyle sözleşme imzalamaları mümkün olmuyor. Birçok eyalet, kalifiye eleman açığının kapatılması için mülteci gençlere şans verilmesini ve bunun gençlerin ülkeye entegrasyonu için önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Eyaletler Meclisi’nin ülkede kalma ‘perspektifi’ bulunmayan mültecilerin sınırdışı edilmelerine yönelik önlemleri sertleştirme isteği de dikkat çekti. Yeni yasa paketinde, sınırdışı kararına uymayan mültecilerin hakim kararıyla 4 güne kadar gözetimde tutulmalarına imkan tanınıyor.

Mültecilerin sınırdışı edilmelerine ilişkin kanunların sertleştirilmesinin yanı sıra kefalet uygulamasının getirilmesi de isteniyor. Eyalet temsilcileri ayrıca ‘güvenli’ olarak addedilen ülkelerden gelen ve sınırdışı edilen mültecilere Almanya’ya giriş yasağı getirilmesinden de yanalar.