Almanya'da yeni istihbarat reformu onaylandı

Almanya’da federal ve eyaletlerdeki iç istihbarat örgütleri ile BND’nin görev ve yetkilerini yeniden düzenleyecek reform tasarısı Eyaletler Meclisi olarak da bilinen Bundesrat’ta kabul edildi.

Reform ile özellikle siber tehlikelere yönelik sorumluluk dış istihbarat örgütü BND’ye veriliyor.

Yeni reform kapsamında iç istihbarat örgütü Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) ile eyalet Anayasayı Koruma örgütleri (LfV) büroları arasındaki bilgi paylaşımının sıklaştırılması hedefleniyor.

Reformun bir diğer maddesi ise, siber saldırılar konusundaki sorumluluğun Federal Haber Alma Servisi (BND)‘ye verilmesini öngörüyor.

BfV’NİN YETKİLERİ ARTTIRILIYOR

İstihbarat örgütlerinin yetkilerini yeniden düzenleyen reform çerçevesinde BfV’nin daha fazla yetkiye sahip olması planlanıyor. BfV’nin eyaletlerdeki diğer anayasayı koruma örgütleri arasındaki işbirliğini de koordine etmesi öngörülen reform, BfV’nin şiddet tehlikesi olan vakalara el atmasını da içeriyor.

İstihbarat reform yasa tasarısında ayrıca, muhbir ve ajan alımlarına ilişkin kural ve sınırlamaların yeniden belirlenmesi de isteniyor. ‘V-Leute’ olarak da bilinen muhbirler daha çok aşırı sağcılar ile sol-devrimci örgütlerin içerisine sızma amacıyla kullanılıyor.

Hem federal hem de eyaletlerdeki istihbarat kurumlarının enformsyon teknolojilerini daha iyi kullanması ve bu amaçla daha detaylı kayıt, paylaşım ve değerlendirme yapmalarının da önü açılıyor.

Dış istihbarattan sorumlu Federal Haber Alma Örgütü (BND)’nin siber saldırılar konusunda sorumlu olmasıyla birlikte, ‘siber tehlikeler’ konusunda daha geniş takipler de yapacak. BND, daha çok yurtdışından gelebilecek tehlikelere yönelik kullandığı takip sistemlerini ‘enformasyon teknolojileriyle bağlantılı tehlikeler’ durumunda da aktifleştirebilecek.