Almanya Mali’deki askeri gücünü arttıracak

Son haftalarda radikal İslamcı grupların saldırılarının yoğunlaştığı Mali’de görev yapan Birlemiş Milletler (BM) askerlerinin sayısının arttırılması tartışılıyor.

Son haftalarda radikal İslamcı grupların saldırılarının yoğunlaştığı Mali’de görev yapan Birlemiş Milletler (BM) askerlerinin sayısının arttırılması tartışılıyor. Ülkede görev yapan Alman askerlerinin sayısının da en az iki katına çıkarılması gündemde.

Batı Afrika ülkesi Mali’de halen 50 kadar ülkeden 10 bin kişilik asker ve polis birliği bulunurken, ülkedeki muhalif gruplara karşı dağılan otorite ayakta tutmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz haftalarda BM Barış Gücü ‘Minusma’ askerleri ile Mali ordusuna yönelik saldırıların artmasıyla birlikte bu güçlerin yetersiz kaldığı yorumları yapılıyor.

Mali’de 600 kadar askeri bulunan Hollanda’nın Almanya’ya ülkedeki asker sayısını arttırma yönünde başvurduğu ve konunun Federal Meclis Savunma Komisyonu’nda görüşüldüğü bildiriliyor. Alman basını, bu talebe olumlu bakıldığına ilişkin haberler yayınladı.

Halen 150 askerle sınırlı tutulan Alman askeri birliğinin 350’ye kadar çıkarılmasına artık kesin gözüyle bakılıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Federal Savunma Bakanlığı sözcülerinden biri, askeri gücün sayısının arttırılmasının ‘Mali’de istikrarı sağlamada önemli bir katkı’ olacağı yorumunu yaptı.

Almanya’nın Minusma kapsamında ülkeye gönderdiği ve 150 kişiyle sınırlandırılan asker ve polis gücünün görev süresi geçtiğimiz aylarda yeniden uzatılmıştı. bu birliklerin görev süresi Haziran 2016’da sona eriyor.

BM misyonu Minusma kapsamında Mali’de halen Fransa, Hollanda, Almanya ile Afrika ülkelerinden 9 bin kadar asker ile bine yakın polis ve 500 sivil görev yapıyor.