Almanya mülteciler için boş binaları zorla kiralayacak!

Almanya’da son bir ayda sayıları giderek artan mültecilere ilişkin yeni veriler henüz açıklanmazken, ani göç nedeniyle mültecilerin konut ve barınma sorununun çözülmesi için federal hükümet ile eyaletlerin arayışları devam ediyor

Almanya’da son bir ayda sayıları giderek artan mültecilere ilişkin yeni veriler henüz açıklanmazken, ani göç nedeniyle mültecilerin konut ve barınma sorununun çözülmesi için federal hükümet ile eyaletlerin arayışları devam ediyor. Çözüm önerileri arasında boşta olan binaların ‘zorunlu’ olarak kiralanması da bulunuyor.

ARD televizyonunun akşam saatlerinde bildirdiğine göre, Federal Hükümet ile eyalet temsilcilerinin katıldığı çalışma grubu toplantısında, çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor ele alındı. Rapordaki öneride, kullanımda olmayan ticari amaçlı binaların zorunlu olarak kiralanmasına ilişkin kanun maddesinin incelenmesi öngörülüyor.

Mültecilerin barınma sorunlarının çözümü için boşta olan evlerin de benzeri uygulamaya tabi tutulup tutulamayacağı da incelenecek. Zorunlu olarak bina ya da ev kiralamaların süresinin sınırlı olacağı da edinilen bilgiler arasında.

MÜLK SAHİPLERİ KARŞI ÇIKIYOR

Ancak Çalışma Grubu’nun mültecilere ilişkin önerisinin hem iktidardaki Hıristiyan demokratlar hem de gayrimenkul çevrelerinde tepki çektiği bildiriliyor. ARD’nin görüştüğü Gayrimenkul Sahipleri Derneği yöneticisi Kai Warnecke, mülk sahiplerinin mülklerini kiralamaya zorlanmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Ülkedeki 900 kadar gayrimenkul derneğinin kent belediyeleriyle birlikte çalışarak, mültecilerin konut sorununu çözmeye çalıştıklarını belirten Warnecke, şimdiye kadar binlerce dairenin kiraya verildiğini kaydetti. Warnecke, “bu angajmanı devam ettirmek istiyoruz” dedi.

STEINBACH: ZORLA KAMULAŞTIRMAYA GİRER

İktidardaki Hıristiyan demokrat ve sosyal birlik partileri CDU-CSU üyesi Federal Meclis İnsan Hakları Çalışma Grubu Başkanı Erika Steinbach da, binaların devlete zorunlu olarak kiralanmasının doğru olmayacağını söyledi. Steinbach, tartışılan uygulamaya yönelik olarak, “bu zorla kamulaştırmaya girer” uyarısında bulunurken, ancak bir kanunla mümkün olduğunu belirtti. Steinbach, her halükarda ev sahiplerinin mülklerini kiralamaya zorlanmasının ‘yanlış bir sinyal’ olacağını da savundu.

BUGÜN VE YARIN 40 BİN KİŞİ BEKLENİYOR

Almanya’ya bu yılın sonuna kadar 800 bin mültecinin iltica başvurusu yapması bekleniyor. 1 Ocak ile 31 Temmuz tarihleri arasında toplamda 218 bin iltica başvurusu yapılırken, sadece geçtiğimiz hafta sonunda on binlerce mülteci Macaristan’dan Avusturya’ya, oradan da Almanya’ya giriş yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bu hafta sonunda 40 bin kadar mültecinin beklendiğini ve bunun da geçtiğimiz hafta sonuna oranla iki kat fazla olacağını söyledi. Öte yandan, akşam saatlerinde başta başkent Berlin olmak üzere birçok kente trenlerle gelen yüzlerce mültecinin olduğu öğrenildi.

Başbakan Angela Merkel, Balkan ülkeleri üzerinden Macaristan’a, oradan da Avusturya’ya on binlerce mültecinin girmesi ardından Dublin Antlaşması’nı geçici olarak devre dışı bırakmış ve sınırları açma kararı almıştı. Dublin Antlaşması’na göre, mülteciler ilk iltica başvurularını yaptıkları Avrupa ülkesinde kalmak zorundalar ve üçüncü bir ülkede başvuru yapmaları halinde ilk başvuru ülkesine geri gönderiliyorlar.