Almanya ve Fransa’dan ortak iltica hukuku çağrısı

Bu yıl başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine rekor sayıda mülteci beklenirken, artan ırkçı saldırılar da dikkat çekiyor.

Bu yıl başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerine rekor sayıda mülteci beklenirken, artan ırkçı saldırılar da dikkat çekiyor. AB’nin önde gelen iki ülkesi Almanya ve Fransa’da ortak bir iltica düzenlemesi çağrısı da yapıldı.

Berlin’de bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, mülteci sorununun çözümü için ortak çaba sarf edilmesi çağrısı yaptılar. İki lider tarafında yapılan eş zamanlı deklarasyonda, mülteci sorununun geldiği duruma işaret edildi.

Angela Merkel, AB’nin mülteci akınıyla birlikte önemli bir sorunla karşı karşıya olduğunu söylerken, birlik ülkelerinin ortak bir iltica hukuku oluşturmalarını istedi.

Mülteci artışıyla birlikte ‘oldukça ağır’ bir durumla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Hollande ise, bunun ‘geçici’ ancak ‘daha da sürecek’ bir durum olduğunun altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl Fransa’ya 63 bin iltica başvurusu yapılırken, Almanya’da bu sayı 202 bini bulmuştu. Almanya’da bu yılın sadece ilk 7 ayında 217 bini aşkın iltica başvurusu yapılırken, bu sayının yılsonuna kadar 800 bine kadar ulaşmasından endişe ediliyor.

Özellikle Almanya’daki mülteci sorunu son günlerde yaşanan ırkçı saldırılarla gündeme geliyor. Sachsen eyaletine bağlı Heidenau kasabasında eski bir mağaza binasının mülteci yurduna yönelik gösteriler düzenleyen ırkçılar ile polis arasındaki çatışmalarda onlarca kişi yaralanmıştı. Almanya’nın diğer birçok kentinde de son bir yıldaki ırkçı gösteriler ve yine saldırılarda ciddi artış yaşanmıştı.