Almanya’ya iki günde en az 17 bin mülteci geldi

Haftalardır Balkan ülkeleri üzerinden Macaristan’a geçen on binlerce mültecinin bir sonraki durağı Almanya’ya hafta sonunda 20 bine yakın mülteci giriş yaptı.

Haftalardır Balkan ülkeleri üzerinden Macaristan’a geçen on binlerce mültecinin bir sonraki durağı Almanya’ya hafta sonunda 20 bine yakın mülteci giriş yaptı.

Macaristan üzerinden gelenlerin sayısı Cumartesi günü 7 bin olarak bildirilirken, dün gün içinde de 10 bin mültecinin daha geleceği hesaplanıyordu. Akşam saatlerinde polisin yaptığı açıklamada, 6 bin mültecinin daha giriş yaptığı ve binlerce mültecinin de henüz Avusturya sınırında olduğu kaydedilmişti.

Avusturya üzerinden ülkeye Cumartesi günü giriş yapan ve Bavyera eyaletince kayda alınan mültecilerden 4 bin kadarı diğer eyaletlere dağıtıltı. Almanya’da ‘Königsteiner Schlüssel’ adlı hesaplama sistemi uyarınca, mülteciler eyaletlerin nüfus ve vergi gelirlerine göre dağıtılıyor.

Mülteci sayısının ani artışıyla birlikte barınma sorununun yaşandığı bilinirken, belediyelerin giderlerinin karşılanması için Kalkınma Bankası (KfW) devreye girdi. Banka, mültecilerin barınma giderlerini karşılamak için belediyelere faizsiz 300 milyon euroluk bir kredi fonu ayırdığını duyurdu. Bu fondan alınacak krediler, yeni mülteci yurtları inşası veya eski binaların dönüştürülmesi için harcanabilecek. 

BİRÇOK KENTTE KARŞILAMA EYLEMLERİ

Mültecilerin geçişlerine izin verilmesi nedeniyle ülkeye gelenlerin sayısı her geçen gün artarken, hafta sonunda birçok büyük kentte toplanan binlerce Alman mültecileri karşılamak amacıyla tren istasyonlarında toplandı. Avusturya’dan sonra ilk durak olan Münih’in yanı sıra Stuttgart, Frankfurt gibi büyük kentlerde karşılama eylemleri düzenlendi.

Doğudaki Thüringen eyaletine bağlı Saalfeld kenti tren garındaki insani eyleme Sol Parti (Die Linke) üyesi Eyalet Başbakanı Bodo Romelow bizzat katılarak destek verdi.

CSU SINIRLARI AÇMA KARARINI ‘YANLIŞ’ BULUYOR

Öte yandan, Alman hükümetinin Avusturya ile anlaşarak istisnai bir şekilde Macaristan’dan gelen mültecilerin geçişine izin vermesi koalisyondaki sağcı milletvekillerini kızdırdı. Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU üyesi ve Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier, diğer Avrupa ülkelerinin de mülteci sorununda sorumluluk almaları gerektiğini söyledi. Altmaier, mülteci geçişine verilen iznin ‘istisnai’ olduğunu yineledi.

CDU’nun Bavyera eyaletindeki ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ise, toplu mülteci geçişine izin verilmesinin ‘yanlış bir karar’ olduğu savunuldu. Parti yönetiminin düzenlediği bir tele konferansta yapılan değerlendirmelerde, hükümetin kararına sert eleştiriler yöneltildi.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann ise, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, eyaletlerin önceden bilgilendirilmemesini eleştirdi.

ALMAN AİLELERE MÜLTECİLERİ MİSAFİR ETME ÇAĞRISI

CSU’nun eleştirilerine rağmen muhalefetteki Yeşiller (Grünen) ile Sol Parti (Die Linke), mülteci geçişine izin verilmesini olumlu buluyorlar. Yeşiller Federal Meclis Grup Başkanı Katrin Göring-Eckardt, Alman halkına çağrı yaparak, mültecileri evlerine kabul etmelerini istedi. Göring-Eckardt, özellikle Suriyeli mültecilerin aileler tarafından misafir edilmelerinin ‘ülkeye uyumlarına’ katkı sunacağının altını çizdi.

Dün Avrupa’daki Katolik inancından Hristiyanlara çağrı yapan Papa Francis de, her ailenin bir mülteci aileyi misafir etmesini istemişti.