Annan: Esad ile ‘yapıcı’ görüşme yaptık

Annan: Esad ile ‘yapıcı’ görüşme yaptık

Uluslararası barış elçisi Kofi Annan, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ‘açık’ ve ‘yapıcı’ görüşme gerçekleştirdiðini söyledi.

Kofi Annan, görüşmenin kendisi tarafından sunulan 6 maddelik planın üzerinde gerçekleştiðini belirtti. BM ve Arap Birliði özel temsilcisi Annan’ın 6 maddelik planı, Suriye’de barışın saðlanmasını içeriyor. Ancak şimdiye kadar planın uygulamasından her hangi bir sonuca ulaşılamadı.

Suriye Dışişleri Bakanı Sözcüsü Cihad el Makdissi, Annan ve Esad’ın, Cenevre’de bir araya gelen Suriye Eylem Grubu’nun ulusal diyalog ve krize siyasi çözüm bulunması için önemli bir adım olduðu konusunda fikir birliðine vardıðını dile getirdi. Eylem Grubu, tüm taraflara silahlı şiddete son verilmesi ve Annan barış planının derhal uygulanması çaðrısı yaparak, Esad yönetiminin de yer alabileceði ‘Geçiş Hükümeti’nin kurulması yönünde karar almıştı.

Batı Kürdistan’ın en büyük siyasal partisi Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Muslim, yaptıðı bir açıklamada, tüm muhalif taraflarının katılımı ile oluşturulacak ‘Geçiş Hükümeti’ne desteklerini açıklamıştı. Muslim, bunun halk iradesine saygı anlamına geleceðini söylemişti.

Kofi Annan Esad ile yaptıðı görüşmede ayrıca şiddete son vermeye ilişkin ‘yaklaşım’ konusunda da bir sonuca vardıklarını söyledi. Annan, söz konusu ‘yaklaşım’ planını silahlı muhalefet kanadına sunacaðını belirtti.

Annan Suriye’ye ilişkin barış planını kurtarmak için Şam’da bulunuyor. Cumartesi günü Le Monde gazetesine verdiði demeçte Annan, Suriye’deki çatışmaya siyasi çözüm bulmaya yönelik şimdiye kadarki çabalarının sonuçsuz kaldıðını kabul etmişti.

Annan’ın barış planı çerçevesinde 10 Nisan günü Suriye’de ateşkes ilan edildi. Ancak ne Şam rejimi nede silahlı muhalifler bu ateşkese uymadı. Ateşkesi denetlemek üzere ülkeye gönderilen 300 gözlemci ise şiddetli çatışmalar nedeniyle görevlerini askıya alarak Şam’da bir otelde kalmayı sürdürüyor.

Kofi Annan, muhaliflerle yapacaðı görüşme ardından, bugün Tahran’a geçmesi bekleniyor. Annan’ın Tahran’da Esad ve muhaliflerle yaptıðı görüşmeleri aktararak, çatışmaya son verecek planına destek isteyecek.