Anti-HPV aşısının RSD ve POTS sendromlarına etkisi yeniden incelenecek

EMA, uzun süredir tartışmalı olan ve rahim ağzı kanserini önleme için kullanılan anti-HPV aşılarının yol açtığı iddia edilen zararları yeniden gözden geçireceklerini duyurdu.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), uzun süredir tartışmalı olan ve rahim ağzı kanserini önleme için kullanılan anti-HPV aşılarının yol açtığı iddia edilen zararları yeniden gözden geçireceklerini duyurdu.

EMA tarafından yapılan açıklamada, Danimarkalı uzmanların talebi üzerine anti-HPV aşılarının zararlarına ilişkin iddiaların yeniden inceleneceği duyuruldu. Araştırmaların Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu (RSD) ile  Postüral ortostatik taşikardi sendromu (POTS) nasıl geliştiği üzerine yoğunlaşacağı kaydedildi. RSD daha çok organların kronik ağrılarıyla kendini gösterirken, POTS durumunda bedenin ani hareketleri esnasında baş dönmesi, baygınlık, baş ağrısı ve halsizlik görülüyor.

RSD ve POTS sendromlarının daha önce  Human Papilloma Virus (HPV) virüsüne karşı yapılan anti-HPV aşılarının yapıldığı genç kadınlarda görülmesi nedeniyle bu aşının tehlikeli olduğu savunuluyordu. EMA açıklamasında, anti-HPV aşısı ile RSD ve POTS sendromları arasında ‘sebeb-sonuç ilişkisine’ dair bulgu olmadığına dikkat çekildi.

EMA, her iki sendromun aşı olmamış kadınlarda da görülebildiğine vurgu yaparken, anti-HPV aşılarının yapıldığı kadınlarda sendromlara yakalanma oranının daha fazla olup olmadığının inceleneceği bilgisini verdi.

EMA Uzman Komitesi (PRAC) tarafından daha önce yapılan araştırmaların inceleneceği belirtilen basın açıklamasında, alınacak sonuçlar ışığında aşılara ilişkin bilgilerin yenilenebileceği belirtildi. Açıklamada, bugüne kadar 72 milyon kadar kişiye yapılan anti-HPV aşısının faydalarına karşı herhangi bir çalışma olmayacağının da altı çizildi.

HPV adlı virüsün yol açtığı lezyonlar uzun vadede rahim ağzı kanserinin yanı sıra gırtlak ve makat kanseri gibi hastalıklara yol açabiliyor.