Arafat'ın zehirlendiði kanıtlanırsa UCM'ye başvuru yapılacak

Arafat'ın zehirlendiði kanıtlanırsa UCM'ye başvuru yapılacak

Mezarı bugün açılan Filistin lideri Yaser Arafat’ın zehirlendiði kanıtlanırsa, Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurulacaðı bildirildi.

Filistinli soruşturma komisyonu başkanı Tevfik Tiravi düzenlenen bir basın toplantısında “Eðer Yaser Arafat’ın zehirlendiðine dair kanıtımız olursa, Uluslar arası Ceza Mahkemesi’ne gideceðiz” dedi.

Bu da Filistinlilerin BM nezdinde gözlemci devlet statüsü elde etmesi halinde UCM’ye yapacaðı ilk başvuru olacak. BM Genel Kurulu’nun gelecek Perşembe günü Filistinlilerin BM’de gözlemci devlet statüsüne ilişkin kararını vermesi bekleniyor. Kabul edilmesi durumunda Filistin’in UCM’ye üyelik yolu da açılmış olacak. UCM ancak taraf olan bir devlette işlenen suçları yargılayabiliyor.

Filistinli kaynaklara dayandırdıðı haberine göre kazı işlemleri bu sabah saat 05.00 sıralarında başladı. Arafat’ın mezarının olduðu Ramallah’taki Filistin yönetiminin karargahı Muakataa’da yapılan kazı sırasında Fransız, Ýsviçreli ve Rus uzmanlar da hazır bulunarak, incelemelerine başladı. Fransız savcıların da Ramallah’ta oldukları belirtildi.

Uluslararası uzmanlar Filistinli liderin polonyumdan zehirlendiði iddiasına yanıt arıyor. Filistin soruşturma komisyonu saðlık komitesi başkanı Abdallah Başir, sonuçların üç aydan önce bilinmeyeceðini söyledi. Başir, “Eðer polonyum izine rastlanırsa bir cevap elde etmiş olacaðız. Ama eðer uzmanlar polonyuma rastlamazlarsa, onlardan başka zehir izlerini aramalarını isteyeceðiz” dedi.

Yaser Arafat 11 Kasım 2004 tarihinde Paris yakınındaki Percy askeri hastanesinde hayatını kaybetti. Ancak ölümü konusundaki hastane bilgileri sürekli tartışma konusu olarak kaldı. El Cezire televizyonunun 3 Temmuz günü yayınladıðı bir belgeselde Arafat'ın kişisel eşyalarında yüksek miktarda polonyum bulunduðu iddiası üzerine şüpheler yeniden ortaya çıkmıştı.

Polonyum, 2006 yılında Rusya Başkanı Vladimir Putin karşıtı, eski Rus ajans Alexandre Litvinenko’un ölümünde gündem olmuştu.

Araştırmayı yapan enstitünün müdürü Dr. Francois Bochud, "Arafat’ın vücut sıvıları ile temas etmiş kişisel eşyalarında açıklanamayacak kadar yüksek polonyum-210 bulunduðunu doðrulayabilirim" demişti.

31 Temmuz günü eski Filistin Başkanı’nın dul eşi ve kızı “cinayet” suçlamasıyla Fransa’da suç duyurusunda bulundu. Her ne kadar suç duyurusu herhangi bir devlet, grup ya da kişiye yönelik olmasa da, Arafat’ın yakınları zehirlenme konusunda Ýsrail’den şüpheleniyor.

Tiravi, “Ben şu ana kadar kimseyi suçlamak istemiyorum” dedi. Tiravi geçtiðimiz cumartesi günü yaptıðı açıklamada “bir Filistinli vatansever olarak Arafat’ın Ýsrail tarafından zehirlendiðine kani olduðunu” söylemişti.