Arap Birliði Esad’ı istifaya çaðırdı

Arap Birliði Esad’ı istifaya çaðırdı

Katar’da toplanan Arap Birliði Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’I istifaya davet ederken, Avrupa Birliði Şam yönetimine karşı yaptırımlarını arttırarak silah ambargosunu daha sıkı denetleme kararı aldı.

Katar’ın başkenti Doha’da Suriye gündemiyle olaðan üstü toplantı düzenleyen Arap Birliði dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a derhal istifa etmesi çaðrısında bulundu. Toplantı ardından yapılan açıklamada, Esad'ın ailesinin ülkeyi güven içinde terk etmesinin saðlanabileceðini duyurdu. Açıklamada ayrıca, Suriye muhalefetine geçici bir hükümet kurma çaðrısında da bulundu.

AB YAPTIRIMLARI ARTTIRDI

Avrupa Birliði (AB) ise Şam yönetimine karşı yaptırımlarını arttırarak silah ambargosu daha sıkı denetleme kararı aldı. AB dışişleri bakanları, Suriye hükümetine yakın 26 kişi ile 3 şirketin mal varlıklarını dondurmasına karar verdi. Söz konusu kişi ve şirketler AB tarafından oluşturulan 129 kişi ile 49 kuruluşun yer aldıðı ‘kara liste’ye dahil edilecek.

SÝLAH AMBARGOSUNA ÖZEL DENETLEYÝCÝLER

Bunun yanı sıra bakanlar, silah ambargosu daha sıkı denetleme kararı aldı. Buna göre AB bölgesinde hava ve denizde Şam’a silah taşımı denetimleri arttırılacak, bunun için özel denetleyiciler görevlendirilecek.

Ýngiltere ile Fransa AB’nin Suriyeli mültecilere daha fazla yardımda bulunmasını isterken, Ýngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bir adım ileri giderek AB’nin “Esad sonrası Suriye hazırlıðı için Suriyeli muhaliflere pratik düzeyde yardımda bulunmasını” istedi.