Assange Ekvator'a iltica etmek için başvurdu

Assange Ekvator'a iltica etmek için başvurdu

Wikileaks’in kurucusu Jullian Assange, Ýsveç’e iade edilmesi yönündeki mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından Ekvator Büyükelçiliðine sıðınarak iltica başvurusunda bulundu.

ABD ve müttefiklerini oldukça zor durumda bırakan bilgi ve belgeleri yayınlayan Wikileaks’in kurucusu Assange, bir tecavüz davası nedeniyle Ýsveç’e iade edilmek isteniyordu. Ýngiliz mahkemelerinin son başvurusunu da reddetmesinin ardından Assange Londra’nın Knightsbridge semtinde bulunan Ekvator Büyükelçiliðine girerek sıðınma talebinde bulundu.

Assange yaptıðı açıklamada Ekvator hükümetinden Birlemiş Milletler hukukuna göre iltica etmek istediðini ifade ederek bu talebin Quitto’ya iletildiðini söyledi.

Ýngiltere’de Ekvator Büyükelçiliði de yazılı bir açıklama yaptı. Assange’nin dün öðleden sonra büyükelçilik binasına girdiðini ve iltica talebinde bulunduðunun kaydedildiði açıklamada bu talebin deðerlendirilmesi süresince Assange’nin Ekvator’un korumasında olduðunu söyledi.

Assange’nin iltica başvurusunda ne Ýngiltere ne de vatandaşı olduðu Avustralya’nın kendisinin siyasal amaçlarla yargılanmasını engellemeyeceðini ifade etti.

Assange’nin kurduðu Wikileaks, ABD Büyükelçilikleriyle Dışişleri Bakanlıðının yaptıðı 250 bin gizli yazışmayı yayınlamıştı. Bunun hemen ardından Assange hakkında iki kadına tecavüz ettiðine ilişkin Ýsveç tarafından tutuklama kararı çıkarılmıştı.