Atlantik kıyısında 753 yunus ölü bulundu

Atlantik kıyısında 753 yunus ölü bulundu

Atlantik kıyısında Temmuz ayından bu yana 753 yunus ölü olarak bulundu. Bu durum son 25 yılında ikinci bir dramatik rekor olurken,  bilim insanları bu ölümlerin muhtemelen kızamığa yakın bir virüsten kaynaklandığını tahmin ediyor.  

ABD'nin kuzeyi doğusundaki New York eyaletinden güney doğudaki Florida eyaletine kadar uzanan alanda, karaya vuran yunuslarla karşılaşıldı.  Temmuz ayından bu yana en az 753 yunus ölü olarak bulundu. Bu normal yıl ortalamasından 10 kat daha yüksek bir rakamı ifade ediyor.

Yetkililer yıl sonuna kadar bu bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediyor. Amerika Meteoroloji Servisi (NOAA) bilimcilerine göre bir önceki rekor 740 yunus ile 1987-1988 arasında yaşandı.

Bilim insanları yunusların ölümünün kızamığa yakın bir virüs olan 'morbillivirüs'ten kaynaklandığını tahmin etseler de, bu henüz doğrulanan bir bilgi değil.  Bulunan yunusların çürüme düzeyinin çok ilerlemiş olmasından dolayı test yapılamadığı kaydediliyor.

NOAA'da deniz memelilerinin sağlığı programından Teri Rowles, "Mevcut durumda enfeksiyonun yayılmasını engellemek veya ağır hastalıklarla enfekte olmuş hayvanların ağır hastalık kapmasını engellemek için yapılabilecek hiçbir şey yok" dedi.

Bilim insanları yunusgiller familyasından olan Afalina yunus türündeki enfeksiyon oranı konusunda da net bir bilgiye sahip değil.  Rowles, "Halen cevapsız çok sayıda soru var" dedi.