Avrupa Birliði'nin notu düşebilir!

Avrupa Birliði'nin notu düşebilir!

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Avrupa Birliði’nin kredi notu perspektifini “durgun”dan “negatif”e düşürdü. Avrupa’nın, mevcut durumdaki en üst derece olan “Aaa” notu orta vadede tehlike altında.

Bir yandan Euro Bölgesi krizden çıkmaya çalışırken, diðer taraftan Euro’nun feshedilmesi yönündeki sesler giderek daha yüksek çıkarken, Avrupa Birliði’nin borç notunun kötüleşmesi yönünde ilk adım Moody's’ten geldi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, AB’nin kredi notu perspektifini “durgun”dan “negatif”e indirdi. Moody’s’in Avrupa’nın mevcut durumda en yüksek deðer olan “Aaa” notunu orta vadede düşürebileceði belirtiliyor.

Sebebi ise, yaşlı kıtanın en dayanıklı ülkelerinin kamu finanslarının zayıflaması olarak görülüyor. Her ne kadar AB’nin kredi profilinin “mevcut yapısal tedbirlerle” güçlendiði kabul edilse de, Mondy’s, “AB’nin kusur olasılıðının en iyi notu olan üyelerininki ile aynı prensipten hareketle ele alınmasının makul” olduðunu düşünüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşunun bu tavrı, Aaa notunu koruyan AB bütçesinin kilit ülkelerine verilen negatif perspektifli notu yansıtıyor. Almanya, Fransa, Ýngiltere ve Hollanda, AB bütçe gelirinin yüzde 45’ini temsil ediyor.

Temmuz sonunda Moody's, mümkün olan en yüksek düzeyde tutsa da Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un kredi perspektifini “negatif”e düşürmüştü. Kuruluş, Şubat ayından beri negatif perspektifli olan Fransa ve Avusturya’nın “Aaa” olan notunu üçüncü çeyreðin sonunda yeniden inceleyeceðini de açıklamıştı. Aaa notlu Ýngiltere ise Aralık ayından beri negatif perspektifli pozisyonda.