Avrupa’da onbinler mültecilere destek için sokağa indi

AB ülkelerine mülteci girişlerinde rekora doğru koşulurken, dün birçok kentte toplanan on binlerce kişi mültecilerle dayanışma çağrısı yaptı. Mültecilerin kabul edilmesine karşı çıkan ırkçılar da gösteriler düzenlediler.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine mülteci girişlerinde rekora doğru koşulurken, dün birçok kentte toplanan on binlerce kişi mültecilerle dayanışma çağrısı yaptı. Mültecilerin kabul edilmesine karşı çıkan ırkçılar da gösteriler düzenlediler.

Mültecilerle dayanışma amacıyla düzenlenen gösterilerin en önemlilerinden biri İngiltere’nin başkenti Londra’da idi. İşçi Partisi’nin (Labour) yeni lideri Jeremy Corbyn’in de aralarında olduğu on binlerce kişinin katıldığı eylemde, Başbakan David Cameron ve hükümetten ‘daha cömert bir mülteci politikası’ izlemesi talep edildi.

Avrupa Mülteciler için Aksiyon Günü kapsamında düzenlenen eyleme birçok yardım derneğinin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları da destekledi. Eylemciler, Britanya’nın sadece 20 bin Suriyeli mülteciyi kabul etme kararını da eleştirdiler.

Almanya üzerinden giriş yapmak isteyen mültecilere karşı sert tutumuyla eleştirilerin hedefinde olan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenen yürüyüşe ise en az 30 bin kişi katıldı. Eylemde, ‘Mülteciler, Hoşgeldiniz’, ‘Avrupa, Suriye’nin en yakın komşusudur’ yazılı pankartlar taşınırken, Almanya sınırındaki Padborg’da da yüzlerce kişi aynı amaçla gösteri düzenledi.

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen mültecilerle dayanışma yürüyüşüne de binlerce kişi katıldı. Mahkeme tarafından yasaklanmasına rağmen mülteci karşıtı ırkçıların düzenlediği bir eyleme katılan onlarca Neo-Nazi ise polis tarafından ablukaya alındı.

POLONYA VE SLOVAKYA’DA IRKÇILAR VE MÜLTECİ DOSTLARI AYNI ANDA YÜRÜDÜ

Mültecilere destek amacıyla düzenlenen yürüyüşlere en düşük katılımın ise en düşük mülteci sayısına sahip ülkelerde olması da dikkat çekti.

Polonya’nın başkenti Varşova’da toplanan 5 bin kadar ırkçı, mültecilerin ‘evlerine dönmesi’ gerektiğini savundu. ‘İslam, Avrupa’nın ölümüdür’ yazılı pankartların taşındığı eylemde, ülkenin ‘Katolik kimliğine’ vurgu yapılırken, Müslüman mültecilerin girişine izin verilmemesi gibi dışlayıcı sloganlar atıldı.

Varşova’da ırkçıların eylemine karşılık yüzlerce kişi de eylemdeydi. Eylemciler, mültecilerin ayrım yapılmadan ülkeye kabul edilmelerini öne çıkaran sloganlar attılar.

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da düzenlenen aşırı sağcıların yürüyüşüne de polise göre en az bin 500 kişi katıldı. ‘Çok kültürlülük bir ütopyadır; sınırları açmayın’ yazılı pankartın dikkat çektiği eylem, Bizim Slovakya adlı aşırı sağcı parti tarafından düzenlendi. Eylemde, mültecilere yönelik ‘hoşgelmediniz, evinize dönün’ yazılı ırkçı pankart da dikkat çekti.

Bratislava’daki insan hakları savucularının organize ettiği ‘İnsanlığa çağrı’ adlı eyleme ise en az 500 kişi katıldı.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da da iki ayrı eylem düzenlendi. Ülkeye mülteci kabul edilmemesini isteyen ırkçıların düzenlediği eyleme 800 kişi katılırken, mültecilere destek için düzenlenen eyleme sayıca daha az kişi katıldı.

Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya, mültecilerin AB üyesi ülkeler arasında paylaşımına ilişkin kota sistemini reddediyorlar.