Avrupa genelinde işçiler ayakta

Avrupa genelinde işçiler ayakta

Avrupa Birliði (AB) çapında işçiler, ‘Eylem ve Dayanışma Günü’ çerçevesinde greve giderek büyük gösteriler düzenliyor. Ýşçiler artan işsizlik ve kemer sıkma önlemlerini protesto ediyor.

AB üyesi 20 ülkede gerçekleştirilen grev ve dayanışma protestolarında AB liderlerine, büyüyen sosyal adaletsizliðinin giderilerek, kemer sıkma politikalarının terk edilmesi çaðrısında bulunuluyor.

Ýspanya, Portekiz ve Belçika’da kamu ulaşımı tamamen dururken, fabrika ve şirketlerin çoðunda iş bırakma eylemleri yapıldı. Ýspanya, Portekiz ve Yunanistan’da dev gösteriler yapılıyor.

ÝSPANYA VE PORTEKÝZ

Eylem ve Dayanışma Günü’nde en güçlü eylemler Ýspanya ve Portekiz’de gerçekleşiyor. Sabah erken saatlerde her iki ülkede 24 saatlik genel grev başladı. Hava yollarında birçok uçuş iptal edilirken, kamu ulaşımı birçok kentlerde felce olmuş durumda.

Grevin Ýspanya’da özellikle başkent Madrid ve Barselona’da etkili olduðu görülmekte. Söz konusu iki kentte ulaşımın felç olması nedeniyle birçok fabrika ve şirket de bugün kapıları kapatmak zorunda kaldı.

Benzer şekilde Portekiz’de de birçok alanda yaşam durmuş vaziyette. Portekiz’deki genel grev son yıllarda görülen en büyük grev düzeyine ulaşmış durumda.

Ýspanya ve Portekiz’de akşam saatlerine doðru yüzbinlerce işçinin katılımı ile birçok kentte dev gösteriler düzenlenmesi bekleniyor. Bu arada, Ýspanya’da sabah saatlerindeki gösterilerde çıkan olaylarda 32 kişi gözaltına alınırken, 15 kişinin de yaralandıðı bildirildi.

ÝTALYA

Ýtalya’da da birçok alanda işçiler bugün greve gitti. Ancak başkent Roma’da grev 4 saatlik iş bırakma eylemiyle sınırlı kaldı. Buna raðmen öðle saatlerine doðru çoðu öðrencilerden oluşan binlerce kişi kent merkezinde toplanmaya başladı. Kitle sayısının büyümesi ile radikal sol ve öðrenciler ile polisler arasında çatışmalar da başladı. Polis tazyikli su sıkarak yer yer gaz bombaları kullanırken, gençler de buldukları her şeyle polislere karşılık veriyor.

Öðrenci gençler, özellikle eðitim alanındaki kısıtlamalara tepkili. Gün boyunca öðrencilerin eylemlerine devam etmeleri bekleniyor.

BELÇÝKA

Belçika’nın Valon bölgesinde demir yolu işçileri iş bıraktı. Bunun sonucu olarak ulusal ve uluslararası tren ulaşımları altüst oldu. Valon bölgesindeki eylemler bununla da sınırlı kalmadı. Tüm tram, otobüs işçileri de iş bıraktı. Başkent Brüksel’de de demir yolu işçileri iş bırakırken, Flaman bölgesindeki işçiler ulaşımı yavaşlatma eylemini tercih etti.

Belçika’daki eylemler AB üyesi diðer ülkelerde greve giden işçilerle dayanışma amacıyla yapılıyor.

FRANSA

Ýşçi eylemlerinin günlük yaşamın bir parçası olduðu Fransa’da grev ve eylemler şimdiye kadar sınırlı bir düzeyde kaldı. Ancak Paris’te öðle saatlerinde düzenlenecek yürüyüşe bugün katılımın çok daya büyük olması bekleniyor. Ülkenin diðer kentlerinde de dayanışma amaçlı benzer yürüyüş ve mitingler gerçekleştirilmeye başlandı.

YUNANÝSTAN

Yunanistan’da işçiler, son iki aydaki üçüncü grevlerini gerçekleştiriyor. Başta kamu alanı olmak üzere birçok sektörde işçiler iş bırakırken, başkentte gelenek haline gelen Parlamento’ya doðru yürüyüş yapılması bekleniyor. Polis bugünkü yürüyüşe katılımın 10 binde kalacaðını ileri sürerken, her zamanki gibi radikal solcular ile polis arasında çatışmalar bekleniyor.

Başta Almanya olmak üzere, birçok diðer ülkede de dayanışma amacıyla miting ve yürüyüşler yapılıyor.