Avrupa kendi ÝHA'larını üretiyor

Avrupa kendi ÝHA'larını üretiyor

ABD’nin “terörizme karşı savaşma” bahenesiyle son yıllarda Ýnsansız Hava Araçlarını giderek daha fazla kullanması ve daha gelişkin ÝHA’ları üretmek için çabalarını yoðunlaştırması, siyasal ve askeri bir güç olmayı hedefleyen Avrupa’nın büyük ülkelerini de harekete geçirdi. Yüksek teknolojiye sahip bu yeni silahlar şu ana kadar yüzlerce sivilin canını aldı.

Reuters Haber Ajansı geçtiðimiz günlerde Almanya ve Fransa’nın birlikte ÝHA’lar üretmek için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Almanya Savunma Bakanı Yardımcısı Stephane Beemekmans Reuters’a “Diðer ülkelerinin katılabilecekleri bir platform kurmak zorundayız. Almanya ve Fransa bunu daha önceleri sıkça yaptı, bunu bir kez daha yapacaðız” dedi. IHA’ların üretimine Ýngiltere’nin de katılacaðını açıklandı.

Almanya ve Fransa’nın Avrupa’nın silahlandırılması için üzerinde anlaştıkları “Niyet Bildirgesi” sadece ortak IHA üretilmesi ile sınırlı deðil. Tanklar, nükleer silah taşıyan robotlar ve aðır ateşli silahları da kapsıyor.

NEURON SONBAHARDA DENEME UÇUŞU YAPACAK

6 Avrupa ülkesinin 2003 yılından beri üzerinde çalıştıkları ÝHA, Neuron da birkaç ay sonra ilk uçuşunu Fransa’da gerçekleştirecek. Ýsveç’te yayımlanan Dagens Nyheter Gazetesinde yayımlanan bir makalade Neuron’un radarlar tarafından farkedilmemesi için steallh olarak adlandırılan bir teknik kullanıldıðı, hedeflerini şaşırmayan bombalarla donatıldıðı belirtiliyor.

Fransa, Ýtalya, Ispanya, Ýsveç, Ýsviçre ve Yunanistan’ın ortak projesi olan Neuron ana gövdesi, kanatları ve uçuş kontrol sistemini birbirleri ile rekabet halinde olan Fransız Dassault ve Ýsveç Saab silah tekelleri üstlenmiş. Savaş uçakları ve silah satmak için birbirleriyle kıyasıya rekabet eden bu iki tekel Neuron’un en son teknoloji ile donaltılması için yoðun işbirliði içinde.

10 metre boyunda ve 4,5 ton aðırlıðındaki Neuron 250 kg agırlıðında 2 adet laser güdümlü bomba taşıyabilecek. Fransa’da Rafaele veya Ýsveç’te Jas Gripen savaş uçaklarının kontrol merkezlerinden kumanda edilecek.

Neuron ilk aşamada tek bir adet üretilecek. Üretimde yer alan ülke ve tekeller kendi ÝHA’ları ve savaş uçaklarını inşaa ederlerken kullanılan teknikten yararlanabilecekler.

HALKTAN KESÝLEN VERGÝLERLE YAPILIYOR

Sosyal Demokrat azınlık hükümeti döneminde başlatılan Neuron projesi Ýsveç’te yoðun tartışma ve eleştirilere neden olmuştu. Hükümet projeye 600 milyon ayırmayı kararlaştırmasına raðmen desteðine muhtaç olduðu Çevre Partisi Yeşiller ve Sol Parti’nin tepkileri üzerine bir süre projeyi kızaða almak zorunda kalmıştı. Ancak 2006 yılında seçimleri kazanan sað partilerin oluşturduðu ittifak Jas Gripen savaş uçaklarının geliştirilmesi için Saab silah tekeline 3,8 milyar kron aktarmış ve bu paraların yaklaşık 1 milyarı Neuron projesinde kullanılmıştı.

Fransa’nın Neuron’un yeni jenerasyon savaş uçaðının ilk adımı olacaðını açıklaması tepki ile karşılanmıştı. Fransızların Neuron’u nükleer silahlarla donatılabileceði kaygısı taşıyan bazı siyasi partiler ve savaş karşıtı örgütler projenin durdurulmasını talep etmişti.