Avrupa solu alternatif B planı için sivil itaatsizlik istiyor

Avrupa’da radikal solun önde gelen partileri, finans çevrelerinin belirleyici güç olduğu politikalara karşı alternatif ‘B Planı’ istiyor.

Avrupa’da radikal solun önde gelen partileri, finans çevrelerinin belirleyici güç olduğu politikalara karşı alternatif ‘B Planı’ istiyor. Dün Paris’te imzaya açılan alternatif metne Yunanistan eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile tanınmış Alman siyasetçi Oskar Lafontaine’nin aralarında olduğu onlarca siyasi imzaladı.

Euro Bölgesi’nde sivil itaatsizliğin öne çıkarılmasının istendiği yeni bir kampanyanın startı Fransa’nın başkenti Paris’te Komünist Parti (PCF) tarafından düzenlenen Fete de l’Humanité vesilesiyle verildi.  Çağrı metninde, Euro Bölgesi’nin finans politikalarına karşı alternatif B planı için uluslararası bir zirve toplanması öneriliyor.

‘EURO KÜÇÜK BİR ELİTİN EGEMENLİĞİNİN ARACI’

Yanis Varufakis, Alman solunun önde gelen ismi Oskar Lafontaine, Fransız Sol Cephe’nin liderlerinden Jean-Luc Mélenchon’un ve İtalya eski Maliye Bakanı Stefano Fassina’nın da imzaladığı metinde, Euro Bölgesi politikalarına sert eleştiriler getiriliyor.

“Euro, Avrupalı küçük bir elit grubun siyasi ve ekonomik egemenliğinin aracı haline geldi” denilen çağrı metninde, Yunanistan’a yönelik dayatmalara dikkat çekiliyor.

Avrupa Birliği (AB) antlaşmalarının yeniden ele alınmasının istendiği metinde, antlaşmalar yenilenene kadar ‘keyfi Avrupa politikalarına karşı’ sivil itaatsizlik çağrısı yapılıyor. Metinde sivil itaatsizliğe dair birçok öneriler yer alırken, alternatif B planının hayata geçirilmesi için bir dizi hazırlık gerektiği de vurgulanıyor.

Alternatif öneriler arasında paralel ödeme sisteminin geliştirilmesi, paralel para birimlerinin oluşturulması, dijital Euro işlemleri, Euro Bölgesi’nden çıkılması ile Euro yerine yeni bir ‘demokratik para birimi’ oluşturulması gibi fikirler bulunuyor.