Avustralya büyükelçilikleri Asya'yı dinlemek için kullanıldı!

Avustralya büyükelçilikleri Asya'yı dinlemek için kullanıldı!

ABD'nin küresel casusluk faaliyetleri kapsamında, Avustralya büyükelçiliklerini Asya ülkelerini dinlemek için kullandığı ortaya çıktı.

Sydney Morning gazetesi, eski CIA ajansı Edward Snowden'in deşifre ettiği belgelere dayanarak Amerikan istihbarat servislerinin Avustralyalı büyükelçilerin bilgisi dışında casusluk yaptığını yazdı. 

Gazete, gözetimin Avustralya'nın Bangkok, Cakarta, Hanoi, Pekin ve Doğu Timor'un Dili kentindeki büyükelçilikleri ile Kuala Lumpur (Malezya) ve Port Moresby'deki (Yeni Papua Gine) yüksek komiser temsilciliklerinde gerçekleştirildiğini kaydetti. 

Gözetim için kullanılan "Stateroom" (kamara) isimli casus programın radyo sinyalleri, telefon görüşmeleri ve internet üzeri yapılan iletişimleri yakalamayı amaçladığı belirtildi. 

Bu ortaklığın çalışmaları Avustralya özel servislerinin "Five Eyes" (Beş Göz) adı altında beş ülke ile elektromanyetik kökenli istihbarat anlaşması çerçevesinde yapıldı.  ABD tarafından yürütülen anşlaşmada şu beş ülke yer alıyor: ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda.