Avustralya, yıllar sonra onlarca göçmeni serbest bıraktı

Avustralya makamları Pasifik’teki kamplarda yıllardır tuttuğu göçmenleri serbest bıraktı.

Son iki gün içerisinde 60’ı aşkın kişinin Brisbane, Sydney ve Darwin’deki oteller ve merkezlerden çıkmalarına izin verildi.

Açıklama Mülteciler İçin Eylem Koalisyonu isimli sivil toplum örgütü ile avukatlardan geldi. Göçmen ve mülteciler sağlık gerekçesiyle Pasifik’teki kamplardan Avustralya’ya nakledildiler.

Hükümet yıllardır kendi kıyılarına ulaşan kaçak göçmenleri Papua adası Manus veya daha doğudaki Nauru Eyaleti’nde finanse edilen offshore kamplara gönderiyordu. Bazıları sekiz yıl bu kamplarda tutulan göçmenlere serbest bırakıldıklarında geçici ikamet izinleri verildi.

İnsan hakları örgütleri ise sık sık bu uygulamaya tepki gösteriyorlardı. Aralık ve ocak aylarında da 60 kişilik bir grup bırakılmıştı.

İçişleri Bakanı Peter Dutton Ocak ayında yaptığı açıklamada göçmenleri kampta tutmanın serbest bırakmaktan daha ağır maliyetinin olduğunu söylemişti.

Sydney West Legal and Migration örgütünden Noeline Balasanthiran Harendran, çok sayıda göçmenin tutukluluklarının illegal olduğuna ilişkin yaptığı suç duyuruları ardından böyle bir karar alındığına dikkat çekti.

Mülteciler İçin Eylem Koalisyonu’ndan Ian Rintoul, halen Avustralya’da tutuklu olan 75 göçmeni de serbest bırakmaya çağırdı.

Paupa Yeni Gine ve Nauru’daki hukuki çıkmazda olan göçmenlerin sayısının 250’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

İçişleri Bakanlığı, hükümetin göçmen politikasının değişmediğini ve hiçbir mültecinin ülkede kalıcı olarak yerleşmesine izin vermemekte kararlı olduklarını belirtti.

Bakanlığın bir sözcüsü “Transit geçiş halindeki kişilerin üçüncü bir ülkeye gitme imkanı var” dedi.

Sözcü, “ABD’ye yeniden yerleşme süreçlerine devam etmek, Papua veya Nauru'ya ya da menşe ülkelerine geri dönmek için tıbbi tedavilerini tamamlamaları için onları teşvik ediyoruz” diye ekledi.

Avustralya hükümeti 2013’ten itibaren, göçmenleri zorlu deniz yollarını kullanmaktan caydırarak yaşamlarını kurtarma gerekçesiyle tüm kaçak gemileri geri gönderdi. Daha önceleri neredeyse günlük olan bu göçmen gemileri, bugün çok nadir hale geldi.