Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’a açtığı savaşta onlarca kişi öldü

Dağlık Karabağ’ın işgali için yeniden savaş açan Azerbaycan’ın başlattığı savaşta en az 29 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “çatışmaların derhal durdurulmasını” istedi.

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ın işgali için üç yıl önce başlattığı savaşın ardından çatışmalar 19 Eylül Salı günü yeniden başladı.

Çoğunluğu Ermenilerden oluşan Dağlık Karabağ’a yönelik yeniden savaş başlayan Azerbaycan, müzakereler için koşulsuz silah bırakılmasını istedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı yaptığı açıklamada, “Yasadışı Ermeni silahlı kuvvetleri beyaz bayrağı kaldırmalı, tüm silahları teslim etmeli ve yasadışı rejim dağılmalıdır. Aksi takdirde terörle mücadele operasyonları sonuna kadar devam edecektir” dedi.

Salı gününden bu yana çatışmalarda en az 29 kişi hayatını kaybetti. Yukarı Karabağ’daki Ermeni kaynakları 2'si sivil olmak üzere 27 kişinin öldüğünü ve 200'den fazla kişinin yaralandığını bildirirken, 16 bölgeden yaklaşık 7 bin kişi tahliye edildi. Azerbaycan, kontrolü altındaki bölgelerde iki sivilin öldüğünü bildirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü yaptığı yazılı açıklamada “çatışmaların derhal durdurulmasını” isteyerek, "Genel Sekreter, çatışmaların derhal sona ermesi, gerilimi azaltma ve 2020’deki ateşkes ile uluslararası insancıl hukuk ilkelerine daha sıkı saygı gösterilmesi için en güçlü ifadelerle çağrıda bulunuyor" dedi.

Fransa da “illegal” ve “haklı gösterilemez” saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ni “acil toplantıya” çağırdı. Toplantının önümüzdeki günlerce yapılması bekleniyor.

Kafkasya'daki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, Azerbaycan ve Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için otuz yılı aşkın bir süredir çatışma halinde. Türk devletinin desteğindeki Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 yılında Dağlık Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanmaya devam etti.