Baðdat Kürtleri Obama'ya şikayet etti

Baðdat Kürtleri Obama'ya şikayet etti

Petrol kaynaklarının paylaşımı konusunda Güney Kürdistan yönetimiyle anlaşmazlık yaşayan Irak hükümeti, Kürtleri ABD Başkanı Barack Obama’ya şikayet etti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Obama’ya bir mektup yazarak Exxon şirketinin Güney Kürdistan’da petrol arama faaliyetlerinin durdurmasını istedi.

Reuters ajansına açıklamalarda bulunan Maliki’nin yardımcısı Ali El Musavi, Maliki’nin Obama’ya bir mektup yazarak Exxon’un Güney Kürdistan yönetimiyle anlaşmasının sonuçları konusunda uyarılarda bulunduðunu söyledi.

Exxon’un kendilerine Güney Kürdistan’daki çalışmaları durdurduðuna dair bir mektup gönderdiðini de hatırlatan El Musavi ancak bölgede Exxon’un da katıldıðı şüpheli çalışmalar yürüdüðüne dair kendilerine bilgiler geldiðini kaydetti.

El Musavi, Maliki’nin ABD idaresinin bir an önce bu duruma müdahale etmesini istediðini söyledi.

Exxon geçtiðimiz sene Güney Kürdistan yönetimiyle bir petrol arama anlaşması imzalamış ancak Baðdat yönetiminin baskıları sonucunda anlaşmayı dondurduðunu duyurmuştu.

Salı günü Güney Kürdistan yönetiminin Petrol Bakanı Aşti Hawrami, Kürdistan’daki petrol kaynaklarının uluslararası şirketlerin dikkatini geçtiðini ve önümüzdeki aylar içinde iki ya da üç dev petrol şirketlerinin bölgede faaliyete başlayacaðını söyledi.

Hawrami günde 200 bin varil olan petrol üretiminin 2014 ile 2015 yılları arasında günde 1 milyon varile çıkacaklarını söyledi. Bakan ayrıca 2019 yılına kadar yeni keşiflerle birlikte günde 2 milyonluk bir üretim kapasitesine çıkacaðını belirtti.

PETROL GERÝLÝMÝ

El Maliki hükümeti giderek otoriterleşirken, Kürdistan Bölgesi ile de kriz her geçen gün derinleşiyor. Kürtler ile Baðdat arasında bir çok konuda anlaşmazlıklar var. Halen Kerkük dahil tartışmalı bölgeler üzerindeki “sınır” sorunu çözümlenmezken, hükümetin Kürt bölgesinin yabancı şirketlerle yaptıðı anlaşmalar da sık sık gerilim kaynaðı oluyor.

Geçtiðimiz Nisan ayında merkezi Baðdat hükümetinin BP şirketi ile yaptıðı anlaşma Kürt hükümetinin tepkisine yol açmıştı. Hewler, bu anlaşma yapılırken kendilerine danışılmadıðını belirterek, bunun Anayasaya aykırı olduðunu ifade ediyor.

Son olarak Kürdistan Bölge Hükümeti, merkezi hükümet yabancı petrol şirketlerine ödemeleri yapmadıðı için Nisan başında petrol ihracatını durdurduklarını açıkladı. Açıklamada, üretici şirketlerle yapılan istişare ardından, bakanın yeni bir emre kadar ihracatı durdurduðu bildirilirken, “10 aydan beridir hiçbir ödeme yapılmadı ve federal makamlar ödeme konusunda hiçbir niyet ortaya koymadılar” diye belirtildi. Kürt hükümeti Baðdat’ın borcunun 1,5 milyar dolara yükseldiðini ifade ederken, en son ödemenin Mayıs 2011’de yapıldıðı bildiriliyor.