Baðdat Türkiye'den Kürdistan petrolüne boykot istiyor

Baðdat Türkiye'den Kürdistan petrolüne boykot istiyor

Irak’ta merkezi Baðdat yönetimi, Türkiye’den Kürdistan Bölgesi petrol ihracatlarını reddetmesi gerektiðini söyleyerek, aksi durumda Ankara ile Baðdat ilişkilerinin bozulacaðı tehdidinde bulundu.

Irak hükümeti sözcüsü Ali Debbag yazılı açıklamada “Türkiye izinli olmayan petrol ihracatlarını kabul etmeye son vermeli” diyerek, Kürdistan’dan Türkiye’ye petrol ihracatının “illegal” olduðunu savundu.

Debbag, “Bu eylemlerle Türkiye kaçak Irak petrolüne katkıda bulunuyor ve iyi ilişkilerimizin olduðu bir komşuya yakışmayan bir pozisyon içerisine giriyor” diye ekledi.

“Bu sorun iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyecek” diyen Debbag, özellikle de ekonomik ilişkilerin zarar göreceðini söyledi.

Hükümet sözcüsü, “Bu petrol tüm Iraklılarındır. Tüm Iraklıları temsil eden federal hükümet tarafından ihraç edilmeli” derken, petrol gelirlerinin de bu hükümete dönmesi gerektiðini savundu.

Kürdistan Bölgesi, geçen hafta yaptıðı açıklamada Türkiye’ye brüt petrol ihraç ettiðini duyurmuş, bu da Baðdat’ı öfkelendirmişti. Türkiye’ye gönderilen bu petrol burada rafine edildikten sonra petrol ürünleri olarak (mazot, gaz, yað…) yeniden Kürdistan’a dönmüştü.

Baðdat ile Kürdistan bölgesi arasında aylardır devam eden petrol ve siyasi kriz çözüm yoluna girmedi. Hewler yönetimi, Baðdat’ın kendilerine petrol ürünlerini vermediðini belirtirken bir süre önce de mali konuda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Irak’a petrol ihracatlarını durdurdu.

Hewler, ayrıca Şii Nuri El Maliki yönetimindeki hükümetin “diktatoryal uygulamalarını” protesto ederek, Maliki’nin gitmesini istemişti.