Bağdat’ta 15 ton uyuşturucu madde ele geçirildi

Irak güvenlik güçleri Bağdat'ta, son yıllarda tüketiminde patlama yaşanan iki uyuşturucu türü olan kristal meth ve captagon üretiminde kullanılan 15 ton narkotik ve kimyasal bileşeni ele geçirdi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı uyuşturucu ile mücadele tugayı sözcüsü Albay Bilal Sohbi, AFP’ye yaptığı açıklamada tugayın "narkotik, uyuşturucu üretiminde kullanılan 15 ton kimyasal bileşen ve Sağlık Bakanlığı'na kayıtlı olmayan kaçak ilaçlar ele geçirdiğini” belirtti.

Sohbi’ye göre ele geçirilen kimyasal bileşenler özellikle amfetamin tipi sentetik bir uyuşturucu olan captagon ve metamfetaminin bir türü olan kristal meth üretiminde kullanılıyor.

Bu maddeler, başkentin lüks bir semtindeki bir eve yapılan baskında gele geçirildi.

Sohbi, AFP'ye verdiği demeçte, "İki şüpheli yakalandı ve adalete teslim edildi" dedi.

Iraklı yetkililer düzenli bir şekilde captagon haplarına el konulduğunu duyuruyor. Yolsuzluğun hakim olduğu ve ciddi güvenlik açıklarının olduğu ülkede operasyonların ne kadar etkili yürütüldüğü bilinmiyor.

Ancak bu hapların çoğu, komşu Suriye'den geliyor. Suudi Arabistan bu hapların ana tüketici ülkelerden biri haline gelirken, üretim özellikle Körfez pazarlarına yönelik gerçekleşerek gerçek bir endüstriye dönüşmüş durumda.

Başlangıçta uyuşturucu yolları üzerinde geçiş ülkesi olan Irak, son yıllarda başta captagon ve kristal meth olmak üzere uyuşturucu madde tüketiminde de bir patlamayla karşı karşıya kaldı.

Ağustos ayının başında Iraklı yetkililer 35 kilo afyon ve yarım milyondan fazla captagon tableti taşıyan bir kaçakçının tutuklandığını duyurmuştu.