Bağımsız heyet: Meksika’da katledilen öğrencilere ilişkin rapor çelişkili

Meksika’da geçtiğimiz yıl polis ve uyuşturucu çetelerinin işbirliğiyle 43 üniversite öğrencisinin katledilmesine ilişkin resmi raporun birçok çelişkiler içerdiği ortaya çıktı.

Meksika’da geçtiğimiz yıl polis ve uyuşturucu çetelerinin işbirliğiyle 43 üniversite öğrencisinin katledilmesine ilişkin resmi raporun birçok çelişkiler içerdiği ortaya çıktı.

Guerrero eyaletindeki Ayotzinapa öğretmen okulunda eğitim gören 43 solcu öğrenci, Eylül 2014’de polis tarafından gözaltına alındıktan sonra uyuşturucu çetelerine teslim edilmiş, öğrencilerin daha sonra katledildiği ortaya çıkmıştı. Öğrencilerin öldürüldükten sonra yakıldıkları ve nehir sularına atıldığı iddia edilmişti.

Tüm ülkeyi sarsan katliam sonrasında öğrencilere ait olduğu iddia edilen küller bulunmuş, ancak sadece bir öğrencinin DNA’sı tespit edilebilmişti.

İspanyol ve Latin Amerika ülkelerinden uzmanların yer aldığı bir bağımsız araştırma heyetinin raporu ise, savcılık tarafından hazırlanan raporun birçok tutarsızlıklar içerdiğini gösteriyor. Heyette yer alan Avustralya Queensland Üniversitesi profesörlerinden José Torero, 43 bedenin yakılması durumunda çevredeki ot ve ağaçların da yanmasının gerektiğini yazdı. Torero, gerçekte ise öğrencilerin yakıldığının iddia edildiği bölgede sadece birkaç küçük ateş izi bulunduğuna dikkat çekti.

43 öğrencinin yakılmış olması için “30 ton odun, 13 ton lastik ve 13 ton mazot gerekirdi” diyen Torero, “eğer söz konusu olan sadece bir bedenin yakılması değilse, (43 bedenin yakılmasına) denk gelecek bir ateş izi görünmüyor” yorumunda bulundu.

José Torero’nun raporda yer alan değerlendirmesinde, 43 kişinin külleri çıkana kadar yakılabilmesi için 60 saate ihtiyaç olduğu belirtilirken, savcılık raporunda ise 14 saatten söz ediliyor. Raporda ayrıca, bölgedeki nehirdeki bir poşet içinde bulunan küllerden sadece bir öğrencinin DNA’sının bulunmuş olmasının da dikkat çekici olduğu bilgisi yer alıyor.

Bağımsız araştırma heyeti raporunda ayrıca, ordu ve polis mensuplarının katliam öncesi ve sırasındaki tavrının incelenmesi gerektiğinin de altı çizildi. Raporda, öğrencilerin gözaltına alındığı 26-27 Eylül 2014 gecesi el koydukları otobüslere polis tarafından ateş açıldığı ve sadece bu esnada 3 öğrencinin katledildiğine yer verildi.