Bahreyn’de açlık grevi: Cezaevi koşulları iyileştirilecek

Bahreyn yetkilileri, yüzlerce mahkumun açlık grevinin 22’nci gününde cezaevindeki tutukluluk koşullarını gözden geçirme niyetinde olduklarını açıkladı.

Britanya merkezli Bahreyn İnsan Hakları ve Demokrasi Enstitüsü'nün (BIRD) yetkilisi Seyid Alwadayi, 7 Ağustos'ta güneydeki Jau hapishanesinde yaklaşık 800 mahkum tarafından başlatılan bu hareketin "Bahreyn tarihindeki en büyük eylem" olduğunu bildirdi.

İçişleri Bakanlığı, tutuklulara yönelik “ziyaret süresinin arttırılacağını” belirtirken, “günlük açık havaya çıkma” süresinin arttırılması olasılığını da incelediklerini bildirdi. Bakanlık, devlet hastanelerinin mahkumlara sağladığı tıbbi bakımın da tartışıldığını kaydetti.

BIRD'e göre pazartesi yapılan bu açıklamaya rağmen grevciler eylemlerini sürdürdü.

Grevciler arasında 2011'deki bir protesto hareketine katıldıkları için hüküm giyen çok sayıda Şii çoğunluğa mensup birçok muhalif de bulunuyor.

AFP’ye konuşan Seyid Alwadayi, yetkililerin teklifi için “yetersiz ve çok geç” dedi.

Alwadayi’ye göre “hükümet ciddi ve iyi niyetle yanıt verene kadar” tutuklular greve devam edecek.

Alwadayi, Bahreyn Ulusal İnsan Hakları Kurumu Müdürü Ali el-Darazi'nin hafta sonu Jau'daki tutukluları ziyaret ettiğini de belirtti.

Şii muhalefet grubu El-Wefak'a göre grevciler özellikle 23 saat boyunca hücrelerde tutulmalarını protesto ederken, tıbbi bakım ve ziyaret sürelerinin uzatılmasını talep ediyor.

Grevciler arasında 12 yıldır hapiste olan 62 yaşındaki Bahreyn-Danimarka vatandaşı insan hakları savunucusu Abdulhadi El-Khawaja da yer alıyor.

Kızı ve aktivistlerin ifadesine göre, El-Khawaja 11 Ağustos'ta durumu kötüleştikten sonra askeri hastaneye kaldırıldı.

Arap Baharı olarak da ifade edilen ayaklanmanın rüzgarı ile 2011’de Şiilerin önderlik ettiği protesto hareketinden bu yana Bahreyn’de yüzlerce muhalif mahkum edildi.