Barbados İngiltere ile sembolik bağlarını koparıyor

Güney Karayipler'deki ada devleti Barbados, bağımsızlığının 50. yılı olan 2016'da İngiltere ile sembolik bağını koparmaya hazırlanıyor.

Güney Karayipler'deki ada devleti Barbados, bağımsızlığının 50. yılı olan 2016'da İngiltere ile sembolik bağını koparmaya hazırlanıyor.

Barbados'ta İngiltere kraliçesi II. Elizabeth'in sembolik liderliğinin yerini cumhurbaşkanlığının alması hedefleniyor.

İktidardaki Demokratik İşçi Partisi'nin lideri Başbakan Freundel Stuart'ın meclise sunduğu teklif, İngiltere kraliçesinin sembolik devlet liderliğini sonlandırmayı hedefliyor. Bunun yerine devletin sembolik liderliğini İngiltere Kraliçesi yerine cumhurbaşkanının alması ön görülüyor.

Başbakan Stuart konuyla ilgili açıklamasında, kraliçeye saygı duyuyoruz ancak Barbados'un anayasal yapısı gereği monarşik parlamenter sistemden, cumhuriyetçi bir parlamenter sisteme geçmemiz kaçınılmaz bir hal aldı, dedi.

Bu Barbados'un ilk Cumhuriyet denemesi değil. 2005 yılında da dönemin Başbakanı Owen Arthur, parlamenter monarşinin yerine seçilmiş cumhurbaşkanının alacağı bir cumhuriyet modeli önermiş ancak bu öneri yasallaşamamıştı.

Aynı yıl Barbados, kolon, devletlerin anayasa mahkemesi sayılan Londra merkezli Kraliyet Özel Meclisi yerine Karayip Yüksek Mahkemesi'ni kendi anayasa mahkemesi ilan etmişti.

1966 yılında İngiltere'den ayrılarak bağımsızlığını ilan eden 280 bin nüfuslu ada devleti Barbados, İnsani Gelişmişlik Endeksinde ilk 30 devlet arasında yer alıyor.