Bask seçimlerinde gözler Bildu'da

Bask seçimlerinde gözler Bildu'da

Baðımsızlık mücadelesi veren ETA’nın silahlı mücadeleye nihai olarak son vermesinden bir yıl sonra Ýspanya’da ekonomik krizin en az etkilediði Bask ülkesi bugün seçimler var. Ýbre milliyetçi muhafazakar parti PNV'den yana. Batasuna geleneðinden gelen Bildu ise ikinci güç olarak öne çıkıyor.

17 özerk bölgeden oluşan Ýspanya’da bugün iki bölgede seçmenler sandık başına gitti. Ancak bu seçimler kemer sıkma tedbirleri ile yoðun tepki toplayan iktidardaki saðcı Halk Partisi için riskler taşıyor. Bir yandan derinleşen ekonomik kriz, diðer yandan daha geniş bir alan kazanan baðımsızlıkçı düşünceler var.

Başbakan Mariano Rajoy’un saðcı partisi mutlak çoðunluðu elinde bulundurduðu Galiçya’daki (75 sandalyeden 38’i) bu gücünü korumaya çalışırken, Bask ülkesinde ETA’nın yasaklı siyasi kanadı Batasuna geleneðinden gelen Bildu ikinci bölgesel güç olma yolunda. Bask’ta anketler milliyetçi muhafazakar PNV partisini gösteriyor.

Ýspanya’da ekonomik refahın en yüksek olduðu Bask ülkesinde seçmenler sandık başına gitti. Bundan bir yıl önce, 20 Ekim 2011’de ETA örgütü nihai olarak silahlı mücadeleye son vermişti.

Baðımsızlıkçı sol partilerin bir koalisyonu olan EH Bildu, kendisini ikinci bölgesel güç olarak öne çıkardı. Anketler Bildu’nun tıpkı Mayıs 2011’deki yerel seçimlerde olduðu gibi oyların yüzde 25’ini alacaðını gösteriyor. Sandıklar saat 20.00’de kapanıyor.

REFAH DÜZEYÝ EN YÜKSEK BÖLGE

Sanayi modelindeki özellikleri ve avantajlı vergi sistemi sayesinde Ýspanya’nın geri kalan kısmını vuran resesyonun etkilerini geciktiren Bask ülkesi ya da Euskadi, konut yardımı, öðrenci bursları ve aile yardımları daha fazla. Ýşsizlik deðerleri diðer bölgelerle kıyaslandıðında en düşük seviyede. Göstergelere bakılırsa yüzde 12 ila yüzde 15 arasında seyrediyor. Bu aynı zamanda Ýspanya’daki genel işsizliðin de yarısına tekabül ediyor. Yurt içi gayrı safi milli hasıla 2011’de kişi başına yılda 31 bin 288 euro ile ülkenin en yüksek seviyesindeydi.

Ancak istatistiklerin ötesinde krizin Bask ülkesine de ulaştıðı belirtiliyor. Sivil toplum örgütleri bu konuda alarm zilleri çalıyor. Pobreza Cero Platformu’nun yayınladıðı bir rapora göre 89 bin kişi yoksulluk ve sosyal dışlanma durumunda, 320 bin kişi de marjinalleşme riski altında bulunuyor. Bu durumda yeni hükümetlerin Bask mucizesinin bir serapa dönüşmesini engellemek olacak.

KATALONYA DA SEÇÝMLERE GÝDÝYOR

Ýspanya’da dikkatlerin yoðunlaştıðı diðer bir bölge de Katalonya. Genişletilmiş özerk bir statüye sahip olan Katalonya bölgesi 25 Kasım günü parlamentosunu yenileyecek. Eylül ayı sonunda Katalonya Parlamentosu baðımsızlık için referandum düzenleme tasarısını kabul etmişti. Parlamento’da yer alan dört partinin destek verdiði tasarı 21’e karşı 84 oyla kabul edilmişti. 11 Eylül günü 1,5 milyon kişi Barselona sokaklarına çıkaran baðımsızlık istemişti.

Yapılan anket araştırmaları da Katalanların yarısından fazlasının baðımsızlıktan yana olduðu ortaya koyuyor. Bölgede Kasım ayı sonunda yapılacak erken seçimler de bu açıdan önemli görülüyor.

Katalanlar ise yaşanan ekonomik krizden Madrid yönetimine ödenen vergileri sorumlu tutuyor. 42 milyar Euro borcu bulunan Katalonya’nın 16 milyar Euro kamu açıðı var. Katalonya özerk yönetimi, merkezi yönetime verilen vergiyi yüzde 4’e indirmek istiyor. Katalonya Özerk Bölge Başbakanı ve CIU Başkanı Artur Mas ile Ýspanya Başbakanı Mariano Rajoy arasındaki görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.