Bavyera’da üniversite harçlarına karşı kampanya zaferi

Bavyera’da üniversite harçlarına karşı kampanya zaferi

Almanya’nın güney eyaleti Bavyera’da, seçmenlerin en az yüzde 12’si üniversite harçlarının kaldırılması için düzenlenen imza kampanyasına destek verdi. Ülkede ilk kez üniversiteye giden öğrencilerden yılda 600 ila 1000 euro arasında harç alınan ikinci eyalet olan Bavyera’da konuyla ilgili referandum yapılacak.

Bavyera Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, kendilerine sunulan imzaların 1,2 milyonu aşkın olduğu bildirildi. Harçların kaldırılmasına yönelik referandum yapılabilmesi için eyaletteki kayıtlı seçmenlerin yüzde 10’una denk gelen 940 bin kişinin imzası gerekiyordu. Yaklaşık iki hafta süren imza kampanyası Alman medyasında ciddi bir başarı olarak kabul edilirken, Erlangen, Würzburg ve Bamberg gibi şehirlerde her 5 seçmenden birinin kampanyaya katıldığı duyuruldu.

Kampanyaya, öğrenci birlikleri, sendikalar, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller (Die Grünen), Sol Parti (Die Linke) ve Bağımsız Seçmenler Partisi (FW) gibi siyasi partilerin yanı sıra onlarca sivil toplum kuruluş destek veriyordu.

YA HÜKÜMET KALDIRACAK, YA DA REFERANDUMLA KALKACAK

Almanya’da lisans ve yüksek lisans düzeyine kadar ki üniversite eğitimlerinde Aşağı Saksonya (Niedersachsen) eyaleti ile birlikte Bavyera’da yıllık 1000 euroluk harç alınıyor. Kayıt harçlarının alınmadığı diğer eyaletler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm eyaletlerde ise 40 ila 250 euroya kadar varan katkı payları da alınıyor. Aşağı Saksonya’da ise, normal üniversite (6 ila 10 sömesterin üstü) dönemini aşan öğrencilerden sömestr başına 600 ila 800 euro harç alınıyordu.

Bavyera’daki imza kampanyasının Yüksek Seçim Kurulu tarafından resmen onaylanması ardından, Mayıs ayında ya da Eylül ayındaki Eyalet Seçimleri ile birlikte referandum düzenlenmesi bekleniyor.

Ancak, başbakan Merkel’in partisi CDU’nun Bavyera’daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonunun üniversite harçlarını kaldırması durumunda referanduma gerek kalmayacak. CSU’lu başbakan Horst Seehofer’in üniversite harçlarının kaldırılmasına sıcak baktığı, ancak koalisyon ortağı FDP’nin karşı çıkması nedeniyle kararın referanduma kalabileceği de konuşuluyor.

Aşağı Saksonya’da ise 20 Ocak’ta seçimi kazanan SPD ve Yeşiller ise koalisyonu kurmaları halinde üniversite harçlarını kaldıracaklarını, ancak 2014 yılına kadar mevcut uygulamanın sürdürüleceğini beyan etmişlerdi.