Bebekleri çalan diktatöre 50 yıl hapis

Bebekleri çalan diktatöre 50 yıl hapis

Arjantin’de 1976-83 yılları arasında iktidarda olan askeri cuntanın lideri Jorge Videla, solcu ailelerin yeni doðmuş bebeklerinin çalınarak “iyi” asker ailelerine verilmesini emrettiði için 50 yıl hapse mahkum edildi.

Kirli savaş geçmişiyle hesaplaşan Arjantin’de dün sonuçlanan mahkeme tarihi bir karara imza attı. 16 yıldır devam eden ve eski diktatör Jorge Videla’nın yargılandıðı “çalınan bebekler” davasında mahkeme solcu ailelerin bebeklerinin asker ailelerine verilmesini savaşın bir yan sonucu olmadıðına, bunun cuntacı generaller tarafından belirlenen bilinçli bir politika olduðunu ilan etti.

EVLATLIK ALAN AÝLELERE DE HAPÝS

Mahkeme Videla’yı 50 yıl hapse mahkum etti. Videla’nın yanı sıra aralarında hamile kadınlar için ayrı bir bölümü olan ölüm kampını komuta eden Jorge Acosta ve aynı kampta doðan bebekleri annelerinden ayırarak asker ailelerine teslim eden doktor Jorge Magnacco’nun da bulunduðu, cunta üyeleri 40 ila 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Mahkemenin hapis cezasına çarptırdıðı kişiler arasında kaçırılan bebekleri evlat edinmiş çok sayıda asker ailesi de bulunuyor. Mahkeme savunma avukatlarının tüm insani gerekçelerine aldırmadan aileleri “çocuk kaçırmaktan” suçlu bularak hapis cezasına çarptırdı.

YAPTIKLARI O KADAR KORKUNÇ KÝ HÝÇBÝR ZAMAN ÝTÝRAF EDEMEZLER

Cunta iktidarı süresince Buenos Aires’te bulunan ve ülkede yaşananları dış dünyaya aktaran birkaç isimden biri olan Robert Cox da mahkemede dinlenen şahitler arasındaydı. Cox ifadesinde cunta liderlerinin bebek hırsızlıðını sürekli olarak inkar etmelerini şu sözlerle açıklamıştı: “Aynı Naziler gibiydiler. Yaptıkları şey o kadar korkunçtu ki hiçbir zaman bunu itiraf edemezler.”

Kararın açıklanmasının hemen ardından mahkeme önünde toplanan kalabalık büyük bir kutlama düzenledi. Ýnsan hakları kuruluşlarının organizasyonunda gerçekleştirilen kutlamalar kirli savaş uygulayıcılarına karşı bugüne kadar kazanılmış en büyük zaferlerden birini ifade ediyor.

Diktatör Videla ve diðer cunta liderleri bugüne kadar solcu ailelerin bebeklerinin çalınmasının bir devlet politikası olmadıðını münferit olaylar olarak nitelendirilebileceðini savunuyordu. Hatta bazı cunta üyeleri çocukların asker ailelerine verilmesini onların “kurtarılması” olarak deðerlendirmiş ve insancıl eylemler olduðunu savunmuştu.

Arjantin’de solcu ailelerden alınan 500 kadar bebeðin asker ailelerine verildiði tahmin ediliyor. Şu ana kadar bu bebeklerden 105’inin – ki şu anda 30lu yaşlarındalar- kimlik tespitleri yapıldı.

ADALET YERÝNÝ BULDU

Buenos Aires’teki mahkeme önünde kaçırılan bebeklerden Victoria Montenegro da bulunuyordu. 2001 yılında DNA testiyle gerçek anne babasını öðrenen Montenegro, bu noktaya gelmelerinin “kayıp annelerinin olaðandışı cesaretle gösterdiði mücadele sonucu” olduðunu dile getirdi.

Mahkeme dışında kutlamaya katılanlar arasında bir diðer kaçırılan bebek Francisco Madariaga da bulunuyordu. Madariaga’nın 33 senesi annesi olarak bildiði Susana Colombo ise bebek kaçırmaktan içeride 5 sene hapis cezasına çarptırıldı.

Gerçek annesi cuntacılar tarafından öldürülen gözyaşları içindeki Madariaga şunları söyledi: “Adalet bu, demokrasi bu. Benim için bu çok zor bir an olsa da bize bu kadar zarar veren insanlar sonunda hak ettiklerini buldular”.