Belçika'da Ryanair pilotları yeniden grevde: 58 uçuş iptal edildi

Belçika’da Ryanair pilotları çalışma koşulları nedeniyle temmuz ortasından bu yana dördüncü kez greve gitti.

Pilotların grevi nedeniyle perşembe ve cuma günleri Charleroi havalimanında yapılacak 58 uçuşun iptal edildiğini duyurdu.

Düşük maliyetli havayolu şirketinin Avrupa'daki merkezlerinden biri olan havalimanı, web sitesinde iptal edilen uçuşların bir listesini yayınladı. Şirket, yolculardan havalimanına gelmemelerini istedi.

Belçika'daki Ryanair pilotları 14 ve 15 Ağustos tarihlerinde greve gitmiş ve toplam 88 uçuş iptal edilmek zorunda kalınmıştı.

Diğer iki grev 15 ve 16 Temmuz'da 120 uçuşun iptal edilmesine neden olurken, 29 ve 30 Temmuz’daki grev sırasında 96 uçuş iptal edilmişti.

Pilotlar İrlandalı havayolu şirketinin, Covid-19 krizi sırasında 2020'de kararlaştırılan ücret kesintileri karşılığında belirli sayıda dinlenme günü öngören toplu sözleşmeye uymak istemediği tepkisinde bulunuyor.

Pilot sendikaları, şirketin Belçika yasalarına uymadığı ve diğer şirketlerle haksız rekabet yaratan "sosyal damping" yaptığını belirtiyor.

Şirket ise Ryanair'in Charleroi'deki trafiğinin yarısından fazlasının Belçikalı olmayan personel tarafından işletilen uçaklarca sağlandığını iddia ediyor.

Temmuz ayında Ryanair "Belçikalı pilot sendikaları grev yapmak yerine müzakere etmeli" diyerek, İtalyan, İspanyol ve Fransız meslektaşlarıyla çalışma koşulları konusunda varılan anlaşmaları hatırlatmıştı.