Belçika’da mülteciler merkezi önünde eylem

Belçika’da mülteciler merkezi önünde eylem

Belçika’nın mültecileri sınır dışı politikasını protesto eden bir grup, Brugge kentindeki mülteci merkezinde bir günlük eylem başlattı.

Sabah erken saatlerde mülteci merkezi önüne gelen 40’a aşkın kişi, kendilerini ön kapıdaki beton ve demir parmaklara zincirlerle baðlayarak merkeze giriş çıkışları engellemeye çalıştı. Olay yerine gelen polisler eyleme henüz bir müdahalede bulunmadı.

Göstericiler eylemleri ile bir günlüðüne merkezdeki mültecilerin sınır dışı edilmek üzere havaalanı veya başka bir merkeze nakledilmelerini önlemeye çalışıyor.

De Morgen gazetesine konuşan bir eylemci, eylemle, göçmenlerden sorumlu devlet sekreteri Maggie De Block’ın ‘Ýyi haber şovunu’ ifşa etmek istediklerini söyledi. Eylemci, “Salt doðdukları yerden ötürü insanların gözaltı merkezlerinde tutulmalarını kabul etmeyeceðiz. Mümkün olan tek göç politikası göç hakkı ve gözaltı merkezlerinin kapatılmasını savunmaya devam edeceðiz” dedi.

Belçika’da son dönemlerde ilticaları kabul edilmeyen mültecilerin mülteci gözaltı merkezlerinde tutularak, zorla sınırdışı edilmeleri olaylarındaki büyük artış, insan hakları savunucuları ile mülteci haklarını savunan sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanıyor. Avrupa genelinde olduðu gibi ekonomik ve sosyal sorunların kaynaðı olarak mültecileri gösteren saðcı partilerin dayatmaları ile mültecilere karşı politikasını sertleştiren Belçika federal hükümeti ise zorla sınırdışı etmenin uluslar arası anlaşmalara uygun olduðunu savunuyor.