Belçika’da onbinler Ford’un kapatılmasını protesto etti

Belçika’da onbinler Ford’un kapatılmasını protesto etti

Belçika’da on binlerce kişi, Ford Genk Fabrikasının kapatılması kararını sessiz bir yürüyüşle protesto etti.

Belçika'daki faaliyetlerini durduran Renault ve Opel'den sonra Amerikan otomobil tekeli Ford da Genk fabrikasını zarar ettiði gerekçesiyle kapatıyor.

Kapatma kararıyla birlikte göçmen işçilerin de aralarında bulunduðu 4 bin 500 işçi direkt işinden olurken, fabrikaya parça üreten ve deðişik hizmetlerde bulunan yaklaşık 10 bin işçinin de işsiz kalacaðı belirtiliyor.

Karar, Pazar günü ülke çapından Genk’e akan onbinlerce kişi tarafından sessiz bir yürüyüşle protesto edildi.

Sosyalist sendika FGTB, CSC ve Liberal Sendika ile fabrika işçilerinin birlikte organize ettiði yürüyüş Genk Merkez Garı önünde saat 12.00'de başladı ve 5 km'lik yürüyüşün sonunda eski kömür maden ocaðı önünde bitirildi.

Ýlk kez bir işçi eyleminde göçmen işçi ve emekçilerin katılımının fazlalıðı dikkat çekti. Yürüyüşte Ford'da yedek parça üreten firmaların da işçileri yürürken, Peugeot, Audi ve Volvo çalışanları da kalabalık kortejlerle kapanacak Ford fabrikası işçilerine destek verdi.

Yürüyüşte Belçika Emek Partisi (PVDA), AvEG-Kon üyesi Belçika Göçmenler Kolektifi (BGK) ve SKB aktivistleri de yer aldı. Yürüyüşte SKB imzalı “Krizi biz yaratmadık, bedelini ödemeyeceðiz” yazılı bir de pankart açıldı.

Yaklaşık 40 bin kişinin katıldıðı yürüyüşe, Almanya'nın Köln şehrinde bulunan ve IG Metal'de örgütlü olan Ford işçileri 600 kişilik kortejleriyle katılırken, fabrikanın taşınması düşünülen Ýspanya'dan da katılımcılar vardı.

Sendika liderlerinin konuşmalarından önce sahneyi Ýspanya'dan gelen müzik grupları aldı ve şarkılarını Ford işçileri için seslendirdi.

Mitingde FGTB adına söz alan Rohnny Champagne mücadelelerine her koşulda devam edeceklerini ve işçiler lehine sonuç alana kadar sürdüreceklerini söyledi. Mitingde “Geleceðimizi istiyoruz””, “Ford kalmak zorunda” ve “Yaşasın dayanışma” sloganları atıldı.