Belfast'ta Katolik-Protestan çatışması, 56 polis yaralandı

Belfast'ta Katolik-Protestan çatışması, 56 polis yaralandı

Kuzey Ýrlanda’nın başkenti Belfast’ta Katolikler ile Protestanlar arasında Pazar ve Pazartesi gecesi yaşanan çatışmalar sırasında, Kuzey Ýrlandalı en az en az 56 polis yaralandı.

Pazar gecesi yaşanan çatışmaların ardından Pazartesi akşamı da çatışmalı geçti. Güvenlik güçleri iki toplum arasındaki çatışmalara tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale etti. Başkentin kuzeyindeki olaylar sırasında göstericiler de molotof kokteyli, taş ve tuðlalarla karşılık verdi.

Protestan toplumunun bir üyesi polisin üzerine yarış atı taşıyan panelvan tipi bir aracı sürdü, en az 3 polis yaralandı. Olaylarda toplam 9 polisin yaralandıðı bildirildi.

Olaylar Kuzey Ýrlanda’nın Birleşik Krallıða baðlı kalmasını isteyen Protestanlar ile Katolikler arasında, Belfast’taki bir geçit törenini organize etme sorunu yüzünden başladı. Pazar gecesi yaşanan çatışmalar sırasında en az 47 polis yaralanmıştı.

10 Nisan 1998’de yapılan Kutsal Cuma anlaşması Kuzey Ýrlanda’da 30 yıl boyunca yaşanan çatışmalara son verdi. Ancak Belfast halen fiili olarak Katolik ve Protestan semtler arasında bölünmüş durumda.