Berlin, İran Büyükelçiliği’nin iki görevlisini sınırdışı ediyor

İran’da bir Alman-İran vatandaşı hakkında idam cezası verilmesi ardından Alman hükümeti İran büyükelçiliğinin iki görevlisini istenmeyen adam ilan etti.

Cemşid Şarmahd isimli muhalif bir İran-Alman vatandaşı, zorla alıkonulduktan sonra salı günü İran yargısı tarafından idam cezasına çarptırıldı. 67 yaşındaki Şarmahd, İran’ın güneyindeki Şiraz kentindeki bir camiye yönelik nisan 2008’de düzenlenen saldırıya katılmakla suçlanıyor. Saldırıda 14 kişi ölmüştü.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de olduğu bir çok sivil toplum örgütü mahkumiyeti kınadı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “İran büyükelçiliğinin maslahatgüzarını çağırdım. Bir Alman vatandaşının haklarının yoğun bir şekilde ihlal edilmesini kabul etmeyeceğimiz kendisine bildirildi” dedi.

Baerbock, “Hükümet, İran büyükelçiliğinin iki üyesini istenmeyen adam ilan etti ve onlardan Almanya'yı bir an önce terk etmelerini istedi" diye ekledi.

Alman Bakan, "Cemşid Şarmahd'ın ölüm cezasının kaldırılmasını” ve "hukuk devletine uygun adil bir temyiz süreci" talep etti.

Şarmahd’a verilen idam cezası, Avrupa Birliği’nin İran’a karşı yeni yaptırımlarından bir gün sonrası açıklandı.

AB, 16 Eylül’de Jina Emini’nin katledilmesinden bu yana yaşanan protesto eylemlerine yönelik baskılardan dolayı pazartesi günü İranlı iki bakan ile 30 başka kişi hakkında yaptırım kararı aldı.