Berliner Morgenpost: Kürt sorunu donduruldu

Berliner Morgenpost: Kürt sorunu donduruldu

Almanya'nın günlük gazetelerinden Berliner Morgenpost gazetesi bugünkü sayısında bir yorum-analizde Kürt sorunundaki son gelişmeleri özetledi. Ankara-Şam arasındaki gerginlilikle başlayan dönem için "Siyasette buzul çaðı" ifadesini kullanan gazete, Türkiye, Irak ve Suriye'de Kürt sorununun şimdilik dondurulduðunu yazdı.

Berliner Morgenpost gazetesi Suriye'nin Türk savaş uçaðını düşürmesiyle Ankara ve Şam yönetimleri arasında başlayan gerilimde Kürt sorunu faktörüne dikkat çekti. Gazete 'Gerilim', 'Etnik azınlık', 'Kürt çatışması' ve 'Tampon bölge' başlıklarıyla son dönemlerdeki gelişmeleri şöyle yorumladı:

GERÝLÝM: Türkiye ve Suriye arasında buz gibi bir hava var. Her iki ülke bunu daha önce uzun bir süre Kürt azınlıðına karşı verdikleri mücadeleyle anlaşmışlardı.

ETNÝK AZINLIK: Kürtler, dünya çapında kendi devletleri olmayan en büyük etnik grup. ABD'nin 1991 yılından Saddam Hüseyin güçlerine karşı uçuşa yasak bölgeyi ilan etmesiyle Irak'ta Kürtler özerkliðin tadını çıkartıyor.

KÜRT ÇATIŞMASI: Türk devleti, çatışmalarıyla Kürt otonomi bölgesini kabul etmiş deðil. Ankara, bütün ulusal kararlıðıyla sınır ötesine de geçerek, Kürdistan Ýşçi Partisi (PKK) güçlerine karşı askeri mücadele vermeye hazır.

TAMPON BÖLGE: Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır tampon bölge tartışması sürüyor. Buradaki amaç; Kuzey Irak'ta PKK savaşçılarını takip altına almak. Şimdi böyle bir bölgenin Suriye'de de kurulması gündemde. Fakat Şam yönetimi kesinlikle böyle bir bölgeye müsamaha göstermeyecek.