Binlerce kişi Basklı tutsaklar için sokaklara çıktı

Binlerce kişi Basklı tutsaklar için sokaklara çıktı

Fransa’nın Bask bölgesindeki Bayonne kentinde bugün binlerce kişi Basklı tutsaklar için düzenlenen yürüyüşe katıldı. Eylemciler, Fransa ve Ýspanya’daki Basklı tutsakların ailelerine yakınlaştırılmasını istiyor.

Bugün saat 15.30’da binlerce kişi “Exterat” (Bask’taki evine) ve “Af hemen şimdi, tutsaklar evlerine” sloganları atarak yürüyüşe geçti.

Herrira (Ülkede) örgütünün çaðrısı üzerine yapılan eylemde Fransa ve Ýspanya’daki cezaevlerine daðıtılan 620 siyasi tutsaðın ailelerine yakın cezaevleri ve Bask ülkesindeki cezaevlerine sevk edilmeleri istendi. Örgüt, hasta ve cezaları şartlıya dönüştürülebilecek olan tutsakların da özgürlüðünü istedi.

Ýspanya’nın Bask bölgesinden de çok sayıda kişi sabah saatlerinden itibaren Fransa tarafına geçerek eyleme katıldı. Yürüyüş öncesi Herrira, 60’tan fazla otobüsün Ýspanya’dan gelmesinin beklendiðini söylemişti.

Uzun bir süredir hazırlıkları yapılan bu yürüyüş 1 Kasım günü Fransız makamlarının Basklı aktivist Aurore Martin’i Ýspanya’ya teslim etmesi sonrasına denk geldi. 33 yaşındaki genç kadın, Ýspanya’nın Avrupa arama kararı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hızlı bir şekilde Ýspanyol makamlarına teslim edildi.

Farklı eðilimlerden çok sayıda milletvekili bu tutuklamanın tesadüf olmadıðını belirterek, Batasuna’nın genç üyesinin Ýspanya’ya teslim edilmesine tepki gösterdi. Batasuna Ýspanya’da yasak olsa da Fransa’da yasaklı deðil ve seçilmişleri var. Fransa’nın Sosyalist hükümetin özellikle ETA’nın silahlı mücadeleye son vermesi ardından böyle bir eylemde bulunması soru işaretlerini arttırdı. Başta Komünist Parti olmak üzere bir çok sol parti ve organizasyon tepkilerini sert bir dille ifade ederken, saðcı hükümetlerin bile böyle bir eyleme cesaret etmediklerine dikkat çekti.